Készült: 2020.08.10.21:13:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

108. ülésnap (1999.12.13.), 99. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Beosztás igazságügy-miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  99  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA igazságügy-miniszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselőtársam! Szabados Képviselő Úr! Az előző felszólalásában egyetértettem sok minden dologgal, kivéve eggyel: nem válik a magyar közjog részévé a korona azáltal, hogy a Magyar Országgyűlés épületében helyezzük el.

A második felszólalása kapcsán azonban, hogy hol a törvénytervezet szövege: minden egyes alkalommal írott törvénytervezetről beszéltünk. Az első alkalommal a három frakcióvezető úr által aláírt módosító indítvány volt az, amelyben, figyelembe véve az önök egynéhány kérését, letettük az Országgyűlés asztalára a teljes preambulumszöveget. Az utolsó általános vita lezárása előtt felvetődött még egy módosító javaslat két mondat elhagyására, ezt Herényi Károly és Kiss Gábor képviselő urak aláírásával benyújtották, ezt már ki kellett osztani a képviselőknek. Ez ugyanannak - de nyugodtan el tudom mondani, mert tudom, hogy a képviselő úr azt is végigülte - a szövegnek, amelyet a három frakcióvezető úr írt alá, annyiban módosított változata, hogy két mondat marad el a preambulumból.

Ez volt az, ami körül az egyezség körvonalazódott, és én még mindig bízom abban, hogy ez lesz az a végső szöveg, amiben megtaláltuk azt az egyezséget, amelyben az Országgyűlés ellenzéki képviselőcsoportjainak is megadjuk a lehetőséget arra, és elvárjuk vagy kérjük őket arra, hogy pontosan a módosító indítványainkra való tekintettel, szavazzák meg ezt.

 

(16.50)

Én egyébként két hatpárti megbeszélést hívtam össze korábban, az egyiken az SZDSZ nem képviseltette magát, a másikon pedig nem támogatta azt, hogy a Szent Koronával kapcsolatban azok a mondatok, amelyek teljesen (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) mindegy, hogy az alkotmányba, teljesen mindegy, hogy ebbe a szövegbe kerültek volna bele, de ehhez nem adták meg a támogatásukat.

Elnök asszony, köszönöm a türelmét.
Felszólalások:  Előző  99  Következő    Ülésnap adatai