Készült: 2020.08.03.23:34:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

108. ülésnap (1999.12.13.), 43. felszólalás
Felszólaló Dr. Dávid Ibolya (MDF)
Beosztás igazságügy-miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:06


Felszólalások:  Előző  43  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DÁVID IBOLYA igazságügy-miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársam! Nem szeretném még egyszer lefolytatni az általános vitát, de mi kell nekünk a Magyar Országgyűlésben ahhoz, hogy végre arról beszéljünk, ami minket összeköt, nem pedig arról, ami minket elválaszt. Ez az ezredik évforduló sem tudja a képviselő urat egy kicsit emelkedettebbé tenni, és arra összpontosítani alkotó energiáit és gondolatait, hogy azokat gyűjtsük össze, ami ebben az ezer évben összekötött minket, és azokat a gondolatokat gyűjtsük össze, amelyek összekötnek minket a Szent Koronában, hiszen legfőbb ideje annak, hogy az ezeresztendős fennállásunkra készülve az alapvető történelmi körülményeket illetően egyetértésre jussunk.

Három dologban vitán felül áll az, hogy nincs képviselő a Magyar Országgyűlésben, aki ne értene egyet velünk. Az egyik, hogy a magyar államalapítás szorosan és elválaszthatatlanul összekapcsolódott Szent István nevével és életművével. A második, hogy a magyar Szent Korona hosszú évszázadokon át kiemelkedő szerepet játszott a magyar történelemben. A harmadik, hogy koronával fogadták be Magyarországot Európa egyenrangú, államalkotó nemzeteinek közösségébe ezer évvel ezelőtt. Ha ebből a három tényből indulunk ki, képviselőtársam, akkor abban reménykedem, egyetértésre jutunk abban, hogy mi a jelentősége államalapításunk ezeréves évfordulóján a Szent Koronának.

Nem szeretném önt még egyszer emlékeztetni arra a vitára, de ezek a szavak, amelyeket elmondanak, kísértetiesen a címervitára emlékeztetnek engem, ahol azzal riogattak minket, hogy a királyság, a monarchia - és nem sorolom azokat a jelzőket, amelyeket a magyar címer megalkotásakor önök a Szent Koronához fűztek.

Elmúlt a tíz év, és a tíz év sok mindent bizonyított. Bizonyította azt is, hogy azok az állítások, amelyeket önök a Szent Korona megfogalmazásakor a királyi jelkép körül elmondtak, nem voltak valóságos tények, nem így élt az emberek tudatában, hanem úgy, hogy a magyar államiság szimbóluma. Egyben a magyar nemzet ragaszkodását is kifejezte ez a Szent Korona, és ezt ma is kifejezésre juttatja (Az elnök csenget.) e becses ereklyéje iránt.

Hogy miért az Országgyűlés épületét jelöljük ki a Szent Korona helyéül? (Az elnök ismét csenget.) Mert az Országgyűlés a szuverenitást testesíti meg, a korona pedig a magyar államalapítást és a magyar állam folytonosságát. E kettő együtt az ezeréves évfordulón emelkedett ünnepség formájában megfér egymással.

Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  43  Következő    Ülésnap adatai