Készült: 2020.09.29.18:26:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2010.12.13.), 146. felszólalás
Felszólaló Lukács László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:33


Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LUKÁCS LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt időszakban számos kérés, kérdés érkezett hozzám a művészfilmek forgalmazásával, a hazai, úgynevezett artmozik sorsával, a magyar kulturális életben betöltött szerepükkel kapcsolatban, tekintettel a költségvetési, pénzügyi helyzetük tarthatatlanságára.

A nemzeti filmművészet szempontjából igen fontos volna, hogy az artmozik saját hálózatuk révén, saját reklámmal vehessenek részt a magyar filmforgalmazás keskeny pallóján való egyensúlyozásban, a multiplexmozikkal folytatott egyenlőtlen versenyben.

A kormányzat, valamint az önkormányzatok sorsdöntő fordulatot hozhatnának, ha együttesen támogatnák a hazai artmozihálózat digitális technikára való átállását. Ezzel a mozilátogatás európai minőségű színvonalát teremthetnék meg, s új távlatok nyílhatnának a vidék kulturális életében is. A művészfilmek bemutatása mellett az is lehetővé válna, hogy élő egyenes adásban jelenjenek meg például opera-előadások, koncertek, sportrendezvények. Az artmozik technológiai fejlesztése tehát egyaránt hozzájárulna a magas kultúra, illetve a vidéki közösségi művelődés támogatásához.

Ezért kérdezem az államtitkár úrtól: mit tesz a kormány annak érdekében, hogy a hazai artmozik megfeleljenek a digitalizáció kihívásainak, és ne maradjanak le végérvényesen a multiplexmozikkal folytatott versenyben?

Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai