Készült: 2020.09.20.17:28:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

58. ülésnap (2010.12.07.), 30. felszólalás
Felszólaló Lukács László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Kulturális és sajtóbizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:31


Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LUKÁCS LÁSZLÓ, a kulturális és sajtóbizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A kulturális és sajtóbizottság tagjai a Bethlen Gábor Alapról szóló törvényjavaslattal kapcsolatosan világos előterjesztést és indoklást kaptak. Ezzel, a Szülőföld Alapot felváltó pályázati rendszerrel kiszámítható, átlátható, ellenőrizhető forrásokhoz juthatnak a határon túli nemzetépítő törekvések. A törvényjavaslat először is kibővíti a támogatottak körét, már nemcsak a szervezetek, hanem magánszemélyek is tudnak pályázni. A törvény lehetőséget teremtene arra is, hogy a határon túli kis- és középvállalkozások hozzájuthassanak az anyaországi támogatásokhoz.

Örömteli számunkra, hogy az új alap elnevezésekor a választás Bethlen Gáborra esett. Nevét, a hozzá fűződő erdélyi rendi gazdasági, társadalomszervezési aranykort minden magyar ismeri. A Bethlen Gábor Alap felváltaná a Szülőföld Alapot, általános jogutódjaként működne, és ide csoportosítanánk át a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium költségvetési keretében szereplő 12,4 milliárd forintot. Az alap fölött a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes rendelkezik, és a határon túli magyarságnak a szülőföldjén való anyagi és szellemi gyarapodását, az anyaországgal bővülő és erősödő kapcsolattartást elősegítő programok megvalósítására, pénzügyi forrás képzésére használható fel.

A törvény alapján lehetőség nyílna a Bethlen Gábor Alap javára önkéntes befizetésekre, adományokra is, állampolgárságtól és lakóhelytől, illetve telephelytől függetlenül bármely jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet és természetes személy számára. A mindenkori működőképességének megőrzése érdekében a törvényjavaslat egy minimális költségvetési támogatás kötelezettségét is előírja, azaz minden költségvetési évben legalább 1 milliárd forintra ki kellene egészíteni az alap pénzeszközeit. Az új alapból a támogatások nyilvános pályázat vagy egyéni kérelem benyújtása keretében lennének elnyerhetők, s az alap irányítását ellátó bizottság tevékenységét a Magyar Állandó Értekezlet elvi iránymutatásainak figyelembevételével lehet elvégezni.

Tisztelt Ház! A kulturális és sajtóbizottság a Bethlen Gábor Alap létrehozásáról szóló törvényjavaslatot a december 1-jén megtartott ülésén véleményezte, és az általános vitára való alkalmasságát egyhangú döntéssel támogattuk.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai