Készült: 2020.09.23.22:18:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

123. ülésnap (2011.10.25.), 48. felszólalás
Felszólaló Lukács László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Kulturális és sajtóbizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:01


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LUKÁCS LÁSZLÓ, a kulturális és sajtóbizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A kulturális és sajtóbizottság tagjai a 2012. évi adótörvényekről szóló törvényjavaslattal kapcsolatban világos előterjesztést és indoklást kaptak. Közismert, hogy hazánkat különösen súlyosan és legyengülten érintette a válság, közvetlen és közvetett hatásai még majd évekig meghatározzák a magyar kormányzat gazdaságpolitikáját.

Az eddigi intézkedések, mint a kivetett válságadók, a hárompilléres nyugdíjrendszer megszüntetése, az egykulcsos személyi jövedelemadó és csökkentett társasági adó bevezetése merőben új irányokat jeleznek. Rendhagyóak is, de eredményességüket a külső és belső gazdasági és társadalmi tényezők egyaránt befolyásolják.

Néhány példa. A 240 oldalas adótörvényünket módosító előterjesztés szerint jelentős változások lehetnek az adózás rendjében is. A feketegazdaság elleni küzdelem érdekében bevezetésre kerülhet az adóregisztrációs eljárás és a fokozott adóhatósági felügyelet is, szigorodhat a bírságolás.

A törvényjavaslat szerint a települési és a fővárosi kerületi önkormányzatok rendelettel települési adót vethetnek ki. A javaslat célja kiteljesíteni a települési önkormányzatok szabad adómegállapításhoz való jogát is.

Kiszélesítésre kerülhet az egészségtelen élelmiszerek népegészségügyi termékadója a tömény cukrot tartalmazó sörök, üdítőitalok és sütemények esetében, vagy a sós ételízesítők körében.

A béren kívüli juttatás kibővülhet, és például a vendéglátókártyával igénybe vett meleg étkeztetés, ideértve az üzemi konyhát is, évi 150 ezer forintig számíthat béren kívüli juttatásra. Az ekhó, az eva is megmaradhat, és az alapítványok helyi adótól való mentessége is, de változhat a gépjárműadó, a bírósági illetékek és az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék mértéke, az áfa általános kulcsa, és részben megmaradhat a szuperbruttó, és így tovább.

Felvetődhet, hogy mi jöhet még. Meg kell védenünk az ország pénzügyi és gazdasági stabilitását, a magyar nemzeti valutát, és végre kell hajtanunk a nagy elosztórendszerek átszervezését, és eközben minden eszközzel meg kell akadályoznunk, hogy az országot az európai válság negatív hatásai letérítsék a megújulás útjáról. Magyarország önvédelme megkívánja, hogy rendet rakjunk saját portánkon, és zárjuk le végre a nemzetrontó korszakokat.

Tisztelt Ház! A kulturális és sajtóbizottság a 2012. évi adótörvényekről szóló törvényjavaslatot az október 18-án megtartott ülésén véleményezte, és általános vitára való alkalmasságát 15 igennel és 1 nem döntéssel támogatta. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai