Készült: 2020.01.19.15:01:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

256. ülésnap (2010.02.22.), 39. felszólalás
Felszólaló Korózs Lajos (MSZP)
Beosztás szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 3:10


Felszólalások:  Előző  39  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORÓZS LAJOS szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a lehetőséget. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön az országos fogyatékosügyi program végrehajtásának 2007-2010. évekre vonatkozó középtávú intézkedési tervéről szóló kormányhatározat végrehajtására, teljesülésére vonatkozó kérdésében négy szociális ellátási formára, illetve ezen ellátásokra fordított támogatási intenzitásra kérdez rá. Engedje meg, hogy felhívjam a figyelmét, tisztelt képviselő úr, hogy az intézkedési terv ezek közül egyetlenegyet sem tartalmaz, vagyis nem fogalmazott meg a kormány részére sem a gépjárműszerzéssel, sem a fogyatékossági támogatással, sem az intézményi normatívákkal, sem pedig a támogató szolgálattal kapcsolatos feladatokat. Így tehát az ezen állításokkal kapcsolatos, akár pozitív, akár negatív változtatás sem lenne kapcsolatban az intézkedési tervvel.

Elvileg én most itt le is ülhetnék, mert amiről képviselő úr beszél, az nincs benne ebben a tervben. Az intézkedési tervben szereplő, a szociális és munkaügyi miniszter hatáskörébe tartozó feladatokat határidőre végrehajtottuk, tehát a fogyatékosügyi program ezen részeinek megvalósulásával, azt gondolom, elégedettek is lehetünk. Fel kell hívnom képviselő úr figyelmét arra is, hogy az új országos fogyatékosügyi program egy 2007 és 2013 közötti időszakra elfogadott országgyűlési határozat. Tehát ebből még emberi számítás szerint legalább három év hátra van. A végrehajtásról szóló intézkedési tervről szóló kormányhatározat megvalósulása mellett is természetesen további fejlesztésekre van még szükség számos területen. Ezt egy percig nem vitatom el. Az intézkedési terv célkitűzései tehát teljesültek, míg a fogyatékosügyi program céljai még nem teljeskörűen, de ezek megvalósítására eleve 2013-ig kérte fel az Országgyűlés a kormányt.

Az utolsó kérdésére azért nehéz válaszolni, mert a kormányzás nem egy népi játék, aminek nyertesei és vesztesei vannak. Az esélyegyenlőségért és a szociális ügyekért felelős miniszternek nem feladata társadalmi csoportokat nyertesnek kihirdetni, de feladata a társadalmi integráció megőrzése, erősítése, a hátrányos helyzetű csoportok, köztük a fogyatékos emberek esélyegyenlőségét javító intézkedések bevezetése, ezen belül az Országgyűlés fogyatékosügyi programjának végrehajtása. Az intézkedési tervet végrehajtottuk, az országos fogyatékosügyi program további fejlesztéseit pedig 2013-ig kell teljesíteni.

(15.10)

Mivel az új országos fogyatékosügyi programot az Országgyűlés országgyűlési határozat formájában fogadta el, végrehajtása nem tekinthető kizárólag kormányzati feladatnak. Engedje meg, hogy ezért én magam rákérdezzek, hogy a fideszes, kereszténydemokrata önkormányzatok mit tettek a fogyatékosügyi program céljainak megvalósítása, a fogyatékos emberek esélyegyenlőségének javítása érdekében. (Font Sándor közbeszól. - Moraj és közbeszólások a Fidesz soraiból: Ezt majd májusban!) Tisztelet a kivételnek, én úgy vélem, alig-alig keveset, szinte semmit.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  39  Következő    Ülésnap adatai