Készült: 2019.10.15.22:30:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

256. ülésnap (2010.02.22.), 183. felszólalás
Felszólaló Korózs Lajos (MSZP)
Beosztás szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 1:50


Felszólalások:  Előző  183  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORÓZS LAJOS szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az idő rövidsége miatt a két előterjesztéshez együttes expozét szeretnék mondani.

A 160. számú ILO-egyezmény meghatározza a munka világa szempontjából legfontosabb statisztikai adatok körét, előírja az adatokra vonatkozó tájékoztatási kötelezettséget, továbbá azt, hogy az adatgyűjtésnél, rendszerezésnél, közzétételnél alkalmazott elvek és módszerek tervezése során a tagállamok működjenek együtt az ILO-val. A T/11725. számú törvényjavaslat javaslatot tesz valamennyi, az egyezményben meghatározott munkaügyi statisztikára történő kötelezettségvállalásra. Az egyezményben meghatározott adatok teljes körére vonatkozóan folyik adatgyűjtés Magyarországon, így a végrehajtás feltételei fennállnak. Az egyezmény megerősítését a Nemzeti ILO Tanács javasolta, valamint az Országos Érdekegyeztető Tanács munkajogi bizottsága is támogatta.

A T/11726. számú törvényjavaslat a részmunkaidős foglalkoztatásról szóló 175. számú ILO-egyezmény Magyarország általi ratifikációja. Az egyezmény egyrészt a részmunkaidős munkavállalókat megillető garanciális szabályokat fogalmazza meg, többek közt a védelmükre, a díjazásukra, valamint az egyenlő bánásmódra vonatkozóan, másrészt előírja, hogy intézkedéseket kell tenni a részmunkaidős foglalkoztatás akadályainak felszámolása, illetve támogatása érdekében. A munkajogi, munkavédelmi és társadalombiztosítási szabályok, valamint az esélyegyenlőségi törvény elemzése nyomán megállapítható, hogy a magyar jogszabályok alapvetően megfelelnek az egyezmény rendelkezéseinek. Az egyezmény megerősítését a Nemzeti ILO Tanács javasolta, valamint az OÉT munkajogi bizottsága támogatta.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Kérem, hogy támogassák a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  183  Következő    Ülésnap adatai