Készült: 2019.10.21.18:37:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

256. ülésnap (2010.02.22.), 169. felszólalás
Felszólaló Korózs Lajos (MSZP)
Beosztás szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  169  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORÓZS LAJOS szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Készséggel válaszolok a ciklus utolsó kérdésére. A gyermekvédelmi törvény, képviselő asszony, ahogy ön is idézte, a veszélyeztetettség fogalmát olyan gyermek vagy más személy által tanúsított magatartásként, mulasztás következtében kialakult állapotként írja le, amely a gyermek testi, értelmi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését gátolja, akadályozza.

Mindez szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy a gyermeknek joga van emberi méltósága tiszteletben tartásához, a bántalmazással és elhanyagolással szembeni védelemhez. A gyermekvédelmi szakemberek számára módszertani kiadvány készült a gyermekekkel szembeni rossz bánásmóddal kapcsolatos esetek ellátásához és kezeléséhez, amely tartalmazza többek között a veszélyeztetettség felismerését, illetve a veszélyeztetettséget észlelő és jelző rendszer tagjainak kötelezettségét is.

A szakemberek jelzései alapján észleltük, hogy a hazai gyermekvédelmi rendszer szereplői, illetve a gyermekvédelmi rendszerhez kapcsolódó szervezetek és személyek - így a védőnők, közoktatási intézmények, rendőrség - gyakran eltérő módon ítélik meg, hogy az adott élethelyzetnek mely jellemzői lényegesek a döntéshozatal szempontjából, vagy az adott helyzetben gyermekjóléti szolgáltatással, esetleg a gyermekvédelmi hatósági intézkedéssel kell-e megvédeni a gyermeket, és hogy a gyermek számára szükséges védelemmel kapcsolatban melyik szereplőnek milyen lépést kell tennie.

A Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet a tárca felkérésére már 2008-ban munkabizottságot hozott létre a "veszélyeztetettség" fogalom hatékonyabb alkalmazásának elősegítésére. A munka során egyértelművé vált, hogy a probléma nem a fogalom meghatározásában rejlik, hanem a használatához kötődő egységes szempontrendszer és eljárások kialakításában.

Ez a feladat szerves módon illeszkedik a TÁMOP egyik pályázatához, az 5.4.1-eshez, a Szociális szolgáltatások modernizációja pályázathoz. Ennek keretében kerül sor a veszélyeztetettség fogalmának alkalmazását elősegítő szakmai szempontok és folyamatok leírására is.

Köszönöm szépen tisztelettel a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  169  Következő    Ülésnap adatai