Készült: 2019.10.21.20:54:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

254. ülésnap (2010.02.15.), 118. felszólalás
Felszólaló Korózs Lajos (MSZP)
Beosztás szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORÓZS LAJOS szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a lehetőséget. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Körülbelül két héttel ezelőtt Bajnai Gordon, az Országos Idősügyi Tanács elnöke, miniszterelnök összehívta az Országos Idősügyi Tanácsot, annál is inkább, mert ezekkel a kérésekkel kívánt a tanács foglalkozni, amelyeket a képviselő asszony is elmondott.

Ha emlékeznek képviselőtársaim, néhány évvel ezelőtt Magyarország elkészített az Európai Unió számára egy hosszú távú, 2050-ig szóló nyugdíj-stratégiai jelentést. Akkor én magam úgy fogalmaztam, hogy a nyugdíjrendszernek úgy kell állni, mint a suszterszéknek, három lábon: a rendszernek finanszírozhatónak kell lenni, rugalmasnak kell lenni, és működőképesnek kell lenni. Azt is hozzáfűztem akkor, hogy a nyugdíjrendszert nem lehet úgy kezelni, hogy a három feltételből legalább kettő teljesüljön, mert egyidejűleg mindháromnak teljesülnie kell, mert egyébként megbicsaklik, mint ahogy a háromlábú szék is megbicsaklik.

Kedves Képviselőtársaim! Úgy gondolom, hogy jelenleg Magyarországon az intézkedések hatására kiszámítható nyugdíjrendszert sikerült kialakítanunk, finanszírozható nyugdíjrendszert sikerült kialakítanunk, és kellőképpen rugalmas is ahhoz, hogy a szembejövő váratlan kihívásokra jó válaszokat lehessen adni. Sokszor beszéltünk például a Ratkó-korszak gyerekeinek problémájáról, amelyet, azt gondolom, nagyon korrekt intézkedésekkel elrendeztünk az elmúlt évben, részben a korengedményes nyugdíjakat illetően, részben a finanszírozhatóságot illetően.

A kronológiában van három olyan dolog, amelyet nem terveztünk, nem a mi ügyünk. Az egyik az, hogy 2001-ben, még a Fidesz-kormány idején volt egy informális kormányülés, amelynek az emlékeztetője napvilágot látott, hiszen az idősszervezetek maguk is kikérték, és ebben egyértelművé tették, hogy szeretnék bevezetni az úgynevezett NDC-rendszert - ez az elhíresült svéd modell -, és erről egy kormányülés-emlékeztető biztosít bennünket.

A másik, hogy 2007-ben a KDNP itt, a Házban benyújtott egy ilyen modellprogramot, illetve Varga Mihály képviselő úr, a Fidesz képviselője (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) egy nagyon hosszú interjúban a közvélemény elé tárta jövőbeni szándékaikat a Figyelő nevű újságban. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai