Készült: 2019.11.20.17:42:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 50. felszólalás
Felszólaló Gusztos Péter (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:28


Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Magyarországon - ahogy ezt mindannyian nagyon jól tudjuk - még mindig tapasztalható annak a sztereotípiának a létezése, sőt virágzása, hogy a bűnözés összefonódott, egyet jelent a romatársadalommal, és hogy a romatársadalom összefonódott, egyet jelent a bűnözéssel úgy általában. Ennek az előítéletnek, ennek a sztereotípiának a létezése, elterjedtsége alól természetesen a rendőri testület sem számít kivételnek. Társadalomkutatók, szociológusok, szociálpszichológusok szerint előbb vagy utóbb mindenképpen komoly feszültségekhez vezethet az, ha a cigány kisebbség és a rendőrség között nem alakul ki a jelenleginél jobb viszony, kommunikációs helyzet.

Számos eszköz közül ennek egyik eszköze lehet az, ha a roma származású fiatalok aránya növekszik a rendőri állományon belül. A romák rendőri alkalmazása nem pusztán egyes konfliktusok hatékonyabb megoldását tenné lehetővé a roma kultúra ismeretéből fakadó problémakezelési képességek által, hanem a testület nem roma származású tagjainak előítéleteit is csökkenthetné, ami minden bizonnyal elősegítené egy humánusabb légkör kialakulását. Tegyük hozzá, hogy természetesen csökkenthetné a romák között a rendőrséggel szemben létező előítéleteket is.

Az elmúlt években történtek fontos lépések a közeledés érdekében. Sok helyütt kisebbségi referensek segítik a rendőrök munkáját. A rendőrség propagálni igyekszik a rendőri pályát a tehetséges roma fiatalok körében, ugyanakkor ezzel együtt, úgy gondolom, ezen előítéletek, sztereotípiák csökkentése, a rendőrség és a cigány kisebbség kapcsolatának javítása érdekében folyamatosan figyelmet kell fordítani arra, hogy minél nagyobb legyen a roma származású fiatalok aránya a rendőri állományon belül.

Mindezek ismeretében tisztelettel kérdezem államtitkár úrtól: tudjuk-e pontosan, jelenleg hányan vesznek részt a roma fiatalok számára kialakított, a rendőri pályára irányuló ösztöndíjprogramokban? Milyen előnyökkel jár, járhat a tehetséges roma fiatalok számára egy ilyen programban való részvételük? Illetve: hogyan, milyen egyéb intézkedésekkel növelhető a rendőri testületben a tárca szerint a roma származásúak aránya?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai