Készült: 2020.02.19.02:14:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

331. ülésnap, 66. felszólalás
Felszólaló Szatmáry Kristóf (Fidesz)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:51

Felszólalások:  <<  66  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZATMÁRY KRISTÓF nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Én mindenekelőtt, mivel ez a téma már többedszerre szerepel a mai napirenden, olyan kategorikus kijelentésektől óvnám a képviselő asszonyt, mint hogy konkrétan és biztosan tudunk-e valamit. Mihelyt - jelzem még egyszer - bármi konkrétum elhangzik az önök szakértője által elmondottak alapján, akkor esetleg tudunk arról beszélni, hogy bármiben meg tudnánk bizonyosodni.

Jelen pillanatban arról van szó, hogy van egy volt NAV-dolgozó, aki állít valamit, konkrétumok nélkül, hivatkozva egyébként olyan köztudott dologra, hogy létezik adócsalás, nemcsak Magyarországon, hanem sajnos az Unióban is, itt már több statisztikát egyébként említettem; azt viszont mindenképpen visszautasítom, ami bármi utalást tenne arra, hogy ebben az állam, a NAV vagy bármely hivatali szerv segédkezet nyújtana.

Ön is tudja jól, hogy az elmúlt években a magyar kormány nagyon sokat próbált tenni és tett is azért, hogy visszaszorítsa az adócsalást, kezdve azzal, hogy - egyébként itt elhangzott - bizonyos főosztályok megszűntek: azért szűntek meg, mert az adóhatóság és a vám- és pénzügyőrség össze lett vonva, pontosan egy hatékonyabb adóbehajtás érdekében. Jó néhány esetben a kormányzat fordított áfát vezetett be, pontosan az áfacsalások visszaszorítása érdekében; a gabona és az olajos magvak tekintetében ez már megtörtént. Sajnálatos módon az Unió nem mindenhez járult hozzá, például a sertés tekintetében nem járult hozzá, de ugyanígy egyébként az adóhatóság, illetve az adójogszabályok például az építőipar területén fordított áfát vezettek be, ami mind-mind arra irányult, hogy bezárjuk azokat a kapukat, amelyeket a rosszhiszemű adózók adócsalás vétsége tekintetében el akarnak követni. Ebben egyébként közös a célunk, azt gondolom, minden magyar állampolgárnak, minden magyar állami szervnek és a kormánynak is.

Egyébként, ha aktuális ügyben akarnék jelezni egy-két fejleményt, az online pénztárgépek bevezetése épp egy olyan áttörést jelenthet, aminek az lehet a célja, hogy egyszer s mindenkorra még a gyanúját is kizárjuk annak, hogy bárki ilyen módon a kereskedelemben vagy bárhol máshol szervezetten, bármilyen állami adóhatóság közreműködésével próbálna áfát csalni.

Egyébként meg talán a lényegről kevesebb szó esett. Valóban, az ön felszólalása lehetőséget ad arra, hogy beszéljek néhány szót a stratégiai partnerekről. A magyar kormány továbbra is elkötelezett a stratégiai megállapodások megkötésében, és hadd tájékoztassam a képviselő asszonyt, hogy ezen stratégiai megállapodások keretében az elmúlt másfél évben közel 4 ezer új munkahely teremtődött, csak a megállapodások következtében, és a vállalatok közel 600 milliárd forint értékű új beruházást vállaltak ezen megállapodások kapcsán. Egyébként olyan megállapodásokat köt a kormányzat, amelyek komoly szerepet töltenek be a gazdasági életünkben, hosszú távon reményeink szerint elkötelezettséget jelentenek a magyarországi jelenlét mellett, és hozzájárulhatnak az ön által is említett és a kormányzat számára is fontos foglalkoztatás növeléséhez és a versenyképesség javításához.

Az eddigi eredmények alapján arról tudom önt tájékoztatni, hogy a stratégiai megállapodások kapcsán a kormányzat továbbra is eltökélt, hogy az olyan nagy nemzetközi vállatokkal, amelyek ide egyébként munkahelyeket, innovációt, technológiát hoznak, kiemelten és stratégiai módon bánik, hiszen ez minden magyar állampolgár és a magyar gazdaság érdeke. Kérem a válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  66  >>    Ülésnap adatai