Készült: 2020.12.03.01:43:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

69. ülésnap (2011.02.22.), 4. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:16


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Felszólalásának talán találóbb lett volna az a címadás, hogy előre a múltba, mert körülbelül mindenben visszamondta azt, amit 1993-ban ugyanúgy lehetett volna mondani, mint 2011-ben. Két fő témát érintett, a kormánytisztviselőkkel kapcsolatos alkotmánybírósági döntést, illetve a különböző béremeléseket vizsgáló bizottság kérdését.

Először is szeretnék nagyon sok mindent pontosítani abból, amit ön mondott. Tegnap is erről a témáról már sokszor esett szó itt a Házban, a múlt héten is elég sokat sikerült erről beszélni. De előre szeretném leszögezni, mint ahogy tegnap is említettem, hogy maga a köztársasági elnök úr, amikor a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt visszaküldte a parlamentnek, abban pontosan leírta, hogy azért nem az Alkotmánybíróságnak küldi meg, hanem a parlamentnek, mert különböző alkotmánybírósági határozatok vannak. Tegnap ezeknek a számát is elmondtam, ön is hallhatta. Ezeknek egy része szociális biztonságot garantál a kormánytisztviselőknek, a másik része viszont leszögezi, hogy bizonyos jogok, amelyek akár az elbocsátással, akár egyéb szociális jogokkal kapcsolatosak a kormánytisztviselők esetében, azok nem szerzett alapjogok, azok nem képezik ugyanúgy részét a védendő jogok körének, mint sok más egyértelmű alapjog.

Tehát nem volt egyértelmű a helyzet. Ezt nem én mondom, ezt nem Fidesz-KDNP-s politikusok mondják, hanem maga a köztársasági elnök úr az önnek is, hiszen az egész Országgyűlésnek címzett levelében írta, hogy itt egy függő vagy legalábbis vitatott jogi helyzet van. Maga a kormányzat többször kinyilvánította, amit ön cinikusnak nevezett, hogy betartjuk az Alkotmánybíróság ítéletét; amennyiben az Alkotmánybíróság határozatához egy betűt hozzá nem tenni, egy betűt el nem venni a cinizmus csúcsa, ez esetben vállalnunk kell ezt a jelzőt. De hát ez nem cinizmus, ez a jogállamiság része. Az Alkotmánybíróság határozatát nyilván a Fidesz sem akarja és nem fogja átírni, és nyilvánvalóan az MSZP sem szabhatja meg, hogy pontosan mi szerepel abban a határozatban.

Én azt mondom mindnyájunknak, hogy amit az Alkotmánybíróság döntött, azt fogadjuk el. Ebben részterületeken a kormánynak adott igazat, részterületeken a szakszervezeteknek adott igazat. Amiben a szakszervezeteknek adott igazat, ott a kormány június 1-jétől, az új kormány-tisztviselői életpálya elindításától figyelembe fogja venni ezeket a kritériumokat, be fogjuk építeni ebbe az életpályamodellbe, figyelembe fogjuk venni az új alkotmány megfogalmazásánál. Itt volt, mint mondtam önnek a felszólalásom elején, egy olyan helyzet, amelyik nem volt alkotmányjogilag egyértelmű, a köztársasági elnök úr leveléből is kiderül. Az Alkotmánybíróság most egyértelművé tette, tehát mi így fogunk eljárni, amikor a különböző jogszabályokat megfogalmazzuk június 1. és január 1. között folyamatosan.

Az Alkotmánybíróság iránymutatást is adott arra nézvést, hogy hogyan folytassuk a törvényhozást ebben a tekintetben, hiszen egyértelműen leszögezte, hogy nem kell előrehaladnunk a múltba, és nem kell visszaállítsuk az 1992-2010 között hatályban lévő szabályokat, hanem egy könnyített módon is megszabhatjuk a kormánytisztviselők felmentésével kapcsolatos jogszabályokat; természetesen úgy, hogy indokolást kapjanak a kormánytisztviselők, de semmiképpen nem kell visszatérni a korábbi gyakorlathoz, amely de facto felmenthetetlenné tette a kormánytisztviselőket.

Ez a jogszabály igazából azoknak az érdekét szolgálja, akik túlnyomó többségben vannak a kormányzaton belül, akik maguk nagyon jó munkát végeznek, színvonalas munkát végeznek, és hosszú évek tapasztalata áll mögöttük. Őket kell megvédjük, meg az adófizetők pénzét. Amikor ön azt mondja a szakszervezetekkel együtt, hogy hirdessünk moratóriumot három hónapig, és senkit ne bocsássunk el a közigazgatásból... (Dr. Lamperth Mónika: Felmondás nélkül.)

Ön is tudja a hatályos jogszabályokat, képviselő asszony, jelenleg nincs olyan lehetőség a kormány-tisztviselői törvényben, hogy valakit indokolással küldjünk el, hanem egyszerűen ez az egy mód van ott, hogy indokolás nélkül. Egy munkáltató nem áll választás előtt, hogy mondjuk, a 27. § szerint indokolással, a 28. § szerint pedig indokolás nélkül küldi el. Csak 28. § van, nem ez a pontos száma, csak a példa kedvéért mondtam, amelyikben az indokolásnélküliség szerepel. Tehát nem menthetünk fel olyan formában, amilyen forma nincsen, vagy a bíróságok nyilván széles mosollyal fogadnak egy munkaügyi perben ilyen iratot, amelyben nincs indokolási kötelezettség, ott van mégis egy indokolás, és valaki az indokolást vitatja.

(8.10)

Azt fogja mondani egyértelműen, hogy jogszabály nem írja elő az indokolást, tehát fölösleges annak valóságát, okszerűségét - amelyet egy rendes bíróság általában ebben a körben vizsgál - nézni, úgyhogy semennyire nem segítene ez a helyzet a kormánytisztviselőkön. Abban viszont, hogy egy kiszámítható életpályát kapnak képzéssel, jó minőségértékelési rendszerrel, nyilvánvalóan az előmenetelben, a képzésben, a munkájuk értékében az alapvizsga, szakvizsga szétválasztása, bevezetése segíteni fog. Viszont az, hogy nem a külső képző cégeknél fogják meghatározni, hogy miről szólnak milliárdokért a kormánytisztviselők képzései, hanem a közérdek, a kormánynak a politikája és a köztisztviselőknek, kormánytisztviselőknek az érdeke, fogja szolgálni mindannyiunknak az előrelépését, és én bízom benne, hogy minden ember ezt érezni is fogja (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a jobb minőségű jogalkotásban és a jobb minőségű szolgáltatásokban a közigazgatásban.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai