Készült: 2021.08.03.15:33:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

35. ülésnap (2018.10.30.), 12. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:07


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Önök direkt csinálnak politikát a Soros-egyetem ügyéből. Hogy mely jogszabályokat kell alkalmazni? Ön is nagyon jól tudja, hiszen itt a parlament asztalán már a negyedik nemzetközi megállapodás szerepel, amely pontosan tartalmazza, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni.Ön is láthatta, hogy vannak olyan egyetemek, amelyek meg akarnak ennek felelni, és vannak olyan egyetemek, amelyek át akarják írni a törvényeket, ahogy Magyar Bálintnak Soros György meg is köszönte  ugye, emlékezhetünk, évekkel ezelőtt , hogy köszönik a lex CEU-t, amelynek jegyében a CEU többletjogosítványokat, privilégiumokat kapott Magyarországon. Most már nem a privilégiummal kell éljen, nem az előjogaival kell éljen a Soros-egyetem, hanem be kell tartsa ugyanazokat a szabályokat, amelyeket minden más Magyarországon működő külföldi és magyar egyetem be tud tartani. Ugyanezt kéne megtenni a CEU-nak, a Soros-egyetemnek is.

Azt látjuk, hogy bizonyos képviselőtársaink, úgy látszik, nem bíznak abban, hogy 2022-től a választók majd őket újra a parlamentbe küldik, és ezért keresik az új helyüket már most; nem tudjuk, hogy napidíj fejében vagy csak szívességből, de Soros György érde-kében és a Soros-egyetem érdekében felszólalnak, hogy majd ’22-től ott folytathassák a tevékenységüket. Van, aki minisztériumokba futkos és iratokat kér ki, van, aki videókat töltöget föl, de mindenki igyekszik ’22-től az új állását a Soros-birodalom valamelyik szegmensében bebiztosítani. (Nagy zaj az ellenzéki padsorokban.)

Mi a magyar választókban bízunk, azért kormányzunk, és olyan döntéseket hozunk, hogy a magyar választók bizalmát megőrizzük. Önök olyan retorikával élnek, olyan intézkedéseket tesznek, hogy Soros György bizalmi köreibe férkőzzenek. Hát, ki-ki menjen akkor a maga útján, tisztelt képviselő úr!

Ahogy mondtam is, négy másik egyetem meg tudott ezeknek felelni, mert meg akart felelni, a Soros-egyetem nem akar megfelelni. Azért egy politikai blöff a mostani bejelentésük, mert direkt politikai tőkét akarnak ebből kovácsolni, Magyarország lejáratásához akarnak újabb és újabb alapot szolgáltatni.

Egy olyan egyetemről van szó, amelynek 1600-1700 hallgatója van, a több százezer, 500 ezer magyar egyetemi polgárral összehasonlítva, tehát egy rendkívül kicsi részét képviseli a magyar felsőoktatásnak. Önök mégis az egész magyar felsőoktatást bedobják és lejáratják csak és kizárólag a Soros-egyetem érdekében. Eltagadják mindazt az eredményt, mindazt a nemzetközi rangsorokban betöltött helyet, amit a többi magyar egyetem elfoglal, csak és kizárólag pontosan azért, hogy politikai tőkét kovácsoljanak ebből. Ahogy mondtam, a többi egyetemnek sikerült a magyar törvények betartása.

A kiköltözés valójában nyilván nem az oktatóknak és a hallgatóknak az áthelyezését jelenti, hanem a diplomaosztók, az amerikai akkreditációjú diplomák átadó helyét vagy az ottani képzés helyét helyezik át. Ahogy elmondták, maradnak az épületek, egyik épületből sem költöznek ki, maradnak az oktatók, marad a könyvtár, maradnak a diákok. Az egészben csak a politikai porhintés, a politikai blöff a lényeg jelen pillanatban a CEU számára, és nyilván ezt fogja csinálni a következő időszakban is.

Ön azt mondta, hogy vezet a CEU bizonyos rangsorokban. Hát, a Soros-egyetem valóban vezet bizonyos rangsorokban, például a Horizon 2020 uniós támogatások elnyerési rangsorában, 14 milliárd euró összeggel. A Corvinus Egyetem 1,2 milliárd környékén sincsen. Tizenkétszer annyi támogatást kapott például a Soros-egyetem, európai uniós támogatást a Horizon 2020 programból, mint amennyit a Corvinus Egyetem kapott, és messze az összes többi magyar egyetemet is előzi. Ebből is látszódik, hogy ez egy üzleti modell.

Magyarországon kiadnak egy amerikai diplomát, és ehhez kérnek uniós támogatást. Azért van két entitás, egy magyar entitás, a Közép-európai Egyetem, és egy nem magyar, hanem nemzetközi entitás, a CEU, merthogy a CEU amerikai akkreditációjú diplomájához nem lehet ugyan európai uniós támogatást igényelni, de a Közép-európai Egyetem működéséhez lehet európai uniós támogatást igényelni, és Soros György nyilván, mert láthattuk, hogy puszipajtása több európai uniós vezetőnek, megkapja az uniós támogatásokat, de azt nem magyar akkreditációra, nem magyar, tehát uniós képzésre fordítja, hanem amerikai képzésre fordítja.

Amely Amerikában egyébként nem létezik, hiszen amikor kiment a bizottság, és megvizsgálta, hogy hogyan folyik ott a képzés, találtak egy frissen festett kis faházat, amire ki volt írva, hogy CEU. Ennyi lett volna az ottani valós tevékenység. Nem valós a tevékenysége ott az egyetemnek, csak ebben az üzleti modellben ez így működik, hogy amerikainak mondják, uniós pénzből fizettetik, plusz még beszedik hozzá a tandíjat is, és ezzel egy rendkívül jövedelmező, rendkívül profitábilis vállalkozást tudnak folytatni.

Tisztelt Képviselő Úr! Ezt védi ön, ezt a fajta profitabilitást, és ehhez csinál ön egy politikai színpadot is. Ezzel védik Soros Györgyöt és az ő hálózatát. Tehát semmifajta jelentős nagy mozgásról szó nincsen, csak most akarnak egy politikai hullámhegyre megint felülni, ami megint alkalmas arra, hogy Magyarországot lejárassák. És ami a legszörnyűbb, hogy itt, a magyar parlamentben nem megvédik önök Magyarországot, hanem felülnek erre, külföldre is mennek, és ott is folyamatosan feljelentgetik Magyarországot ezen politikai blöff alapján.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai