Készült: 2020.03.30.15:18:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

262. ülésnap (2017.11.28.), 22. felszólalás
Felszólaló Balla György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka előterjesztő nyitóbeszéde
Videó/Felszólalás ideje 6:00


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALLA GYÖRGY (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Én azt gondolom, azt még az ellenzéki képviselők sem vonják kétségbe, hogy a Fidesz és a kormány folyamatosan hozza azokat a családbarát intézkedéseket, amelyek mindenki számára segítséget nyújtanak a saját otthon megszerzésében. Nem volt ez mindig így.

Mindannyian emlékezhetünk rá, hogy a szocialista kormányok eltörölték a kamattámogatott hitelrendszert, megszüntették a lakásvásárláshoz kapcsolódó adótámogatásokat, és gyakorlatilag devizacsapdába lökték a fél országot. Ezzel szemben, azt gondolom, mára egyértelműen kijelenthető, hogy teljesen más világot élünk. A kormány és a Fidesz a parlament döntéseivel mindent megtesz annak érdekében, hogy minél többen tudjanak saját új otthonhoz jutni. A teljesség igénye nélkül csak néhány példát hadd mondjak, tisztelt képviselőtársaim.

Kezdjük a CSOK-kal! A CSOK keretében akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz is juthatnak azok, akik új lakást vásárolnak, és ehhez kapcsolódóan hasonló nagyságrendű támogatott hitelt is vehetnek fel. Eddig körülbelül 60 ezer család élt ezzel a lehetőséggel. 60 ezer olyan család van ma Magyarországon, amelyik már élni tudott ezzel a lehetőséggel, akiknek azért lehetett új otthona, mert ezek a javaslatok megszülettek, és ezeket a javaslatokat a parlament, illetve a kormány elfogadta.

De ugyanígy, azt gondolom, komoly segítség volt annak idején és jelenleg is az áfa csökkentése, amely mind a telekvásárláshoz, mind az építőanyag-vásárláshoz, mind pedig a szolgáltató által kibocsátott számlák áfájának kapcsán 5 millió forintig egyébként eltekint az áfafizetési kötelezettségtől, magyarul 5 millió forintot visszaad azoknak, akik építkeznek vagy új lakást vásárolnak.

Beszélhetnénk még nyugodtan a lakástakarékról, beszélhetünk a lakáskafetériáról. Nagyon sok dolgozónak segít, hogy kafetériaként egyébként a munkaadója olyan szolgáltatást adhat a számára, hogy a munkáltatója által befizetett összeg 100 százalékát a hitelének a törlesztésére fordíthatja. Nagyon sokan élnek ezzel, és azt gondolom, hogy nagyon komoly lehetőség.

Ugyanúgy beszélhetünk a kamattámogatott hitelekről, amelyeket össze sem lehet hasonlítani azokkal a devizaalapú hitelekkel, amelyeket a szocialisták kényszerítettek az emberekre. Ez a kamatozás fix. Pontosan lehet tudni, hogy mennyit kell utána fizetni, és az első 5 évben a hitel törlesztésekor a kamat egy részét az állam még magára is vállalja.

Tisztelt Képviselőtársaim! A sort hosszasan lehetne folytatni, de mindezt csak azért mondtam el, mert a mostani törvényjavaslat, igaz hogy apró, de mindenképpen egy lépés abba az irányba, hogy ismét segítsünk embereken.

Korábban is működött az a rendszer, teljesen normálisan, hogy ha valaki lakást vásárol és természetesen a korábbi lakását értékesítette, akkor a tulajdonszerzési illetéket a kettő különbözete után kellett csak megfizetnie. Igaz, volt egy intervallum, egy egyéves intervallum, ami alatt ezt megtehette. Tehát ha eladta a lakását, akkor egy éven belül kellett új lakást vásárolnia.

Önmagában az, hogy van ilyen intervallum, teljesen normális, hiszen senki sem bármilyen típusú visszaélésre szeretné az ilyen rendszereket használni. Azonban szembesülni kell azzal, hogy van olyan lakástulajdon-szerzés, amikor ez az egyéves intervallum egészen egyszerűen szűknek bizonyult, mégpedig abban a döntően vállalkozói keretben szervezett társasház-építkezéskor, amikor egy jelentősebb összeggel be kell szállni induláskor, mindenkinek, aki a társasházban lakik, majd értelemszerűen a társasház elkészül valamikor, nyilván nem egy éven belül, utána lehet a végső szerződést megkötni, a tulajdont megszerezni.

Ez azt jelentette, hogy aki ilyen formában szerzett új lakást, az kicsúszott az egy évből, magyarul nem tudta érvényesíteni a korábban eladott lakásának az értékét az illetékcsökkentésben, pedig értelemszerűen nagyon sokan lehettek úgy, hogy a lakás értékesítése volt a beszálló összeg, azzal tudták elkezdeni az egészet, és nyilván amíg nem készült el az új lakásuk, addig vagy albérletben, vagy szülőknél, vagy ki-ki ízlése és lehetősége szerint oldotta meg a lakhatását.

A mostani törvényjavaslat nem tesz mást, mint egyébként ezt az apró hibát kiküszöböli, három évre növeli meg ezt a lehetőséget. Így nyugodtan kijelenthetjük, hogy ha ezt a lehetőséget az ellenzéki frakciók és a kormánypártok is támogatni fogják, magyarul a parlament ezt a javaslatot elfogadja, akkor nem maradhat ki olyan kör Magyarországon, amelyik ezt az illetékkedvezményt ne tudná igénybe venni.

Én ehhez kérem a kormány és az ellenzéki képviselők, valamint értelemszerűen a kormánypárti képviselők támogatását is. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai