Készült: 2020.08.12.00:53:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

214. ülésnap (2005.04.18.), 98. felszólalás
Felszólaló Halmai Gáborné (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:34


Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALMAI GÁBORNÉ (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Képviselőtársaim! Könyvek nélkül semmit nem lehet elérni! Most jól beolvasunk! - ezekkel a szlogenekkel találkozhatunk március eleje óta hirdetésekben, reklámokban, óriásplakátokon. Ezek a figyelemfelkeltő mondatok, bátran állíthatjuk, elérték céljukat.

(15.30)

E hét végén zárul a Nagy Könyv-programsorozat első szakasza. Ezen a szombaton kiderül, hogy a nézők, olvasók melyik száz regényt tartották érdemesnek arra, hogy megmérkőzzön a Magyarország kedvenc könyve megtisztelő címért. Híradásokból tudhatjuk, hogy eddig több mint négyezer regény kapott szavazatot, és ebből harmincegy mű kétszáz szavazatnál is többet.

A Nagy Könyv internetes weboldalt lapozva kiderül, hogy alig másfél hónap elteltével ezer fölött alakultak olvasókörök. Az külön öröm, hogy ezek között szép számmal akadnak határon túli települések, nagyvárosok és kitelepülések egyaránt, valamint örömmel találtam köztük a megyémben és lakóhelyemen, Szekszárdon alakult olvasóköröket is.

E néhány adatból is láthatjuk azt, hogy az olvasóközönség szívesen játszik, saját élményét szívesen megosztja másokkal, kedvenc regényét örömmel ajánlja mások figyelmébe.

Az olvasási szokásokról készült kutatások adatait pedig többféleképpen lehet értékelni. Az olvasás a szabadidős tevékenységek között egyre inkább háttérbe szorul, a kultúrához való hozzáférésnek már nem egyetlen eszköze a könyv. A művelődés szerkezetének átalakulásával a könyv népszerűsítésére nagy szükség van, és ehhez a mai kor igényeinek megfelelő formákat kell találni. Úgy gondolom, hogy az olvasási szokások alakítását, a könyvek iránti kereslet növelését, a könyvtárlátogatók számának gyarapítását, olvasókörök alapítását célul tűző Nagy Könyv-program ennek egy új megoldását kínálja. Számomra is nagy öröm volt, hogy egy helyi legkedvesebb könyvet ajánló, a könyvtári könyvet örökbe fogadó program végén még a saját példányomat is kölcsönkérték olvasásra. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

Tisztelt Miniszter Úr! Egy héttel az első forduló, a százas lista kialakulása (A Fidesz soraiból: Idő!) előtt hogyan látja: a Nagy Könyv akció hozzásegítheti-e a mai magyar társadalmat az olvasás élményének újrafelfedezéséhez, képes lesz-e mai szóhasználattal divatot teremteni, az olvasás öröme iránti igényt felkelteni, mint annak idején a “Repülj, páva!ö mozgalom?

Köszönöm. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai