Készült: 2021.02.25.08:51:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2001.11.27.), 303. felszólalás
Felszólaló Koltai Ildikó (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  303  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOLTAI ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! A benyújtott törvényjavaslat újraszabályozza az egyes fogyatékoscsoportok támogatásra való jogosultságának feltételeit, jelentős jogkitejesztést fogalmazva meg. A fogyatékossági támogatás bevezetése óta a jogszabály végrehajtása, illetve a súlyosan fogyatékos állapot minősítése során számos eljárási probléma vált ismertté. A tömegesen és tipikusan előforduló hibák orvoslása érdekében a végrehajtó szervekkel, az Országos Orvosszakértői Intézettel és a Pénzügyminisztériummal jogalkalmazási kérdésekben folyamatosan történnek egyeztetések. A problémák egy része ugyanis a jogszabály értelmezési keretei között is orvosolható.

A törvény szabályainak azonnali módosítása nem javasolható, hiszen a szakmailag kellően megalapozott szabályozásra csak akkor kerülhet sor, ha a jogszabály végrehajtása során elegendő ismeret, tapasztalat áll majd rendelkezésre. Ezért a tapasztalatok összegzése céljából a jövő év elején a Szociális és Családügyi Minisztérium az Országos Orvosszakértői Intézet bevonásával a minősítési eljárással kapcsolatos országos felmérést tervez. A probléma komplexitása a kérdés rendszer szintű vizsgálatát, kezelését igényli azért, hogy a szükséges módosításokra általánosítható tapasztalatok és valós társadalmi szükségletek, igények alapján kerüljön sor.

Tekintettel arra, hogy az Országgyűlés ez évben meghozott döntése lehetővé teszi, hogy a fogyatékossággal összefüggő egyéb támogatásokat továbbra is igénybe vehessék azok a fogyatékos emberek, akik a fogyatékossági támogatásra jogosultságot nem szereznek, ezért a jogszabályi felülvizsgálat jövő évi lefolytatása jogsérelmet nem eredményez, hiszen a korábbi ellátását egyetlen érintett sem veszíti el.

A fentiekre tekintettel a képviselői önálló indítvány tárgysorozatba-vételét a Fidesz frakció nem támogatja. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps a Fidesz padsoraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  303  Következő    Ülésnap adatai