Készült: 2021.03.07.06:20:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

214. ülésnap (2001.06.11.), 186. felszólalás
Felszólaló Koltai Ildikó (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:26


Felszólalások:  Előző  186  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOLTAI ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy egy kicsit távolabbról kezdjem! A fogyatékos emberek ellátási rendszere a következő típusú támogatásokat tartalmazta korábban: magasabb összegű családi pótlék, amelyet felnőtt korban is megkaptak azok, akik családban éltek, 40 ezer ember szerzett jogosultságot erre az ellátásra; a vakok személyi járadéka, amelyre 46 ezer fő jogosult; továbbá a mozgáskorlátozottak közlekedési támogatása, amelyre 265 ezer fő jogosult ma.

A fogyatékossági támogatás bevezetése szerzett jogot nem sért. Akik korábban a fenti ellátások közül bármelyikre jogosultak voltak, továbbra is változatlanul megkaphatják a támogatást, de lehetőséget kaptak arra, hogy a fogyatékosság típusától független, de a fogyatékosság mértékétől függő új ellátásban részesüljenek. Az új típusú ellátásra jogosultságot orvos szakértő bizottság állapíthatja meg.

Tisztelt Ház! Az orvosi vizsgálatok a vártnál lassabban haladnak, mivel a felülvizsgálatra sokkal kevesebben mentek el, mint amennyire a szakemberek számítottak. A felülvizsgálatokkal kapcsolatban nagyon sok fogyatékos emberben és a családjukban félelem alakult ki. Az adatok azt mutatják, hogy a korábbi ellátási formák megtartásának választhatóságát hosszabb ideig meg kell tartani.

Az egészségügyi és szociális bizottság módosító indítványa a választhatóság lehetőségét több mint egy évre meghosszabbítja. Különösen fontos ez azoknak a családoknak, amelyekben olyan fogyatékos gyermeket nevelnek, aki az elkövetkező hónapokban lesz 18 éves. Ők már nem élhetnének a választás jogával, ha a parlament nem fogadná el minél hamarabb ezt az indítványt.

Bízom abban, hogy 2002 december végéig a szakterületért felelős szakemberek át fogják tekinteni a felülvizsgálatok eredményeit, és erre a támogatási rendszerre vonatkozóan újabb és remélhetőleg jobb javaslatokat készítenek elő a parlament számára. A korábbi ellátásokat megtartani kívánó családok számára a magasabb szintű családi pótlék mint ellátási lehetőség, nagyon fontos. A családi pótlékot, mint általában, a szülő, aki az ellátásért felelős, kapta meg.

A fogyatékos felnőttek esetében különösen fontos, hogy ehhez az ellátáshoz akkor is hozzájuthassanak, ha sajnálatos módon a szülő meghalt. A bizottság javaslata lehetővé teszi, hogy a fogyatékossággal élő emberek a magasabb összegű családi pótlékhoz saját jogon is hozzájuthassanak. Ez számukra és a családjuk számára is megnyugtató érzés lehet, rászoruló embertársaink e módosítás következtében akkor sem maradnak ellátatlanok, ha kitartanak a további ellátási forma, a magasabb összegű családi pótlék mellett.

Ezúton kell kifejezni örömömet afelett is, hogy a gazdaság jó teljesítésének következtében a kevésbé súlyosan fogyatékos emberek számára a kormány egyetértésével a bizottság magasabb szintű ellátást tudott javasolni. A bizottsági javaslat mintegy háromezer forint havi többlettámogatást nyújt a fogyatékkal élő emberek számára. Reméljük, hogy ez a támogatásnövekedés már valóban érezhető javulást jelent mindennapjaikban, és enyhíti gondjaikat, ámbár tudjuk, hogy ez még mindig nem elég.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt és a frakciója nevében én is hadd köszönjem meg azt a kompromisszumkészséget és azt a pártok részéről jövő támogatást, amit ez a bizottsági indítvány élvezett. Remélem, hogy máskor is így ülhetünk össze. Még egyszer köszönöm szépen önöknek. (Taps.)

 
Felszólalások:  Előző  186  Következő    Ülésnap adatai