Készült: 2020.07.02.22:15:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap (2003.12.01.), 256. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  256  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Nos, mondom képviselőtársamnak, hogy sajnos ez a jó szándékú módosítás kicsivel később, néhány hónappal később vissza lett vonva, és nem szerepel a ma hatályos jövedéki törvényben. Erre mindenki bólogat. Hadd mondjam ágyas pálinka témában - elnézést kérve az elnök úrtól is, hogy nem a mostani napirend témája, és én se kívánok erről többet szólni -: tudom, hogy előkészítés alatt van, és a szakma gondol arra, hogy készüljön egy pálinkatörvény. Az FVM-ben és a PM-ben folyik ez a fajta előkészítő munka, hozzá kell tennem, hogy eléggé kezdetlegesen, de ha némi rásegítést kapnak a tárcáktól, akkor ezt ténylegesen törvény formájában be lehet hozni.

Azon belül, hogy hogyan történjen a szabályozás, hol van a helye az ágyas pálinkának, meg tudják találni, megítélésem szerint, ha sikerült kivívnunk a pálinka szó használatát, és erre megkaptuk a jogot az Uniótól, szinte kötelezettségünk is, hogy kidolgozzuk ezeket a szabályokat, kidolgozzuk azokat a sztenderdeket, ami alapján meg lehet különböztetni, mondjuk, egy gönci vagy egy kecskeméti barackpálinkát egymástól. Ismételten csak hangsúlyozni tudnám, hogy ebben a régi hagyományokkal rendelkező ágyas pálinkának is meg lehet találni a helyét, hisz az elszámoltatás rendszere lehetővé teszi.

Még egy gondolat a koktélok kapcsán: minden olyan ital, amelyiknek szesz alapja van, szigorú elszámolás alatt áll, tehát ebből adódóan, ha nagyon szigorúan nézzük, az, aki keveri ezt a koktélt, ki tudja mutatni, hogy mennyi termék van ebből, abból, amabból, és ennek mennyi a jövedékiadó-tartalma, mert adózott termékből kell készíteni a koktélt is.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  256  Következő    Ülésnap adatai