Készült: 2020.07.12.17:43:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap (2003.12.01.), 248. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  248  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Kékkői úr felvetése kapcsán, aki mintegy érvként mondta, hogy a legnagyobb ellenzéki párt miért nem támogatja a jövedéki törvényt, felhozott többek között két indokot is, az egyik a kimérők napi standolásának kérdése, a másik pedig az, hogy szőlőt lehessen vásárolni annak, aki saját célra akar bort készíteni.

Hadd mondjam - ismerve az ügy előzményeit -, megértem, hogy a szakmai előterjesztő nem merte ezt a két pontot beterjeszteni és belefogalmazni az előterjesztésbe. Miért? Amikor az eredeti jövedéki törvényt elfogadtuk, akkor szerepelt benne például a napi standolás kérdése, és a későbbi módosítások során ez sajnos elbukott, mert az akkori kormányzó Fidesz visszavonta ezt a döntését. Azóta is többször felvetődött, és önkritikusan be kell hogy valljam, nálunk is előjött, a Medgyessy-kormány idejében is.

Most úgy tűnik, hogy alakul egy teljes politikai konszenzus. Uraim, fogalmazzuk meg, gondolom, ki-ki a saját módján már egyénileg is megfogalmazta ezeket az indítványokat, és adjuk be - valamelyik közülük elfogadható, vagy bizottságiként fogalmazzuk meg. És ha továbbra is megmarad ez a politikai konszenzus, akkor ezekben a témákban rendet tudunk teremteni.

A napi standolás egy kicsit segítheti elsősorban az adóelkerülés megfogását, és részben segítheti a hamisított bor forgalmazásának megfogását is. Az pedig, hogy lehetővé tesszük, hogy aki saját célra akar bort előállítani, vásárolhasson szőlőt: egy kicsit a szőlőtermesztőt is segítjük azzal, hogy ez keresletnövelő, másrészt több tízezer jelenleg adócsaló személyt mentünk ezzel fel. Én magam is tudom a saját területemről, ahol hegyközségi elnök vagyok, több száz ember állít elő a saját pincéjében így bort. Ne vigyük bele őket az adócsalásba, mert ennél sokkal nagyobb és fontosabb tételek esetében is csalnak, legalább ebben a kicsiben próbáljuk meg legalizálni az ésszerű döntésünkkel.

Köszönöm. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  248  Következő    Ülésnap adatai