Készült: 2020.07.12.15:28:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

105. ülésnap (2003.11.10.), 208. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  208  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Tisztelt Ház! Elnök Asszony! Én egy kicsit elfogult vagyok az egyesületi tagság oldaláról, mert 1960 óta, tehát tízéves korom óta van horgászengedélyem, és az egyesületi élet előnyeit is élveztem, és én amellett voksolnék a mai napig is.

Tény és való, hogy nem lehet uniós előírásokra és gyakorlatra hivatkozni, amikor az Unió önmagában nem szabályozza ezt a kérdést, és minden ország a maga módján szabályozza ezt, és mint Orosz Sándor is elmondotta, egyes országokban létezik a kötelező egyesületi tagság, így például a nagy horgásznemzetek között, mondjuk, Franciaország szerepel. Tehát mindenféleképpen egy politikai konszenzussal ezt a részét helyre kell tennünk, már csak azért is, mert az egyik legnagyobb civil szerveződésről van szó, hiszen 300 ezer körüli horgászlétszámról van szó, akik azon túl, hogy hobbi jellegű tevékenységet folytatnak, azért egy kicsit óvják, vigyázzák - legalábbis döntő többségük - a környezetet.

A másik, ami felvetődött, az orvhalászati és vadászati eszközök elkobzása. Tudomásom szerint az állatvédelemmel kapcsolatos törvényi szabályozásban ez szerepel. Kérem, fogalmazzunk direktebben, és meglesz a lehetőség, hogy azt a vitorlás hajót is el lehessen kobozni, amelyik hálókat rak le, hisz az a háló, amit használnak a rapsicok, mondjuk, a Balatonon vagy máshol, azzal a halat kínozzák tulajdonképpen, mert abba beleakad és kínkeservesen, míg nem szedik ki, vagy belepusztul, vagy pedig hosszú szenvedések után rakják vízbe. Ugyanez vonatkozhat a vadászatra is, és ezt igazából erőt mutatva helyre kell tennünk. Ha már uniós gyakorlatról beszélünk, az Unióban is van rá példa, hogy a nagy értékű terepjárót vagy akár a vitorlást is elkobozzák.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  208  Következő    Ülésnap adatai