Készült: 2021.04.15.12:40:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

115. ülésnap (2011.10.03.), 233. felszólalás
Felszólaló Dr. Staudt Gábor (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:54


Felszólalások:  Előző  233  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Én azért néhány mondat erejéig megvédeném a javaslatunkat.

Lévén, hogy itt tulajdonképpen, ha már a testi kényszerrel és egy kvantifikált fenyegetéssel állunk szemben, ez gyakorlatilag egy maffiarendszerű uzsorás hálózat. A tapasztalatok alapján ez az, ami beigazolódni látszik. Ebben az esetben úgy gondoljuk, hogy egy külön törvényi tényállás, ami lehet, hogy súlyosnak tűnik, de természetesen kapcsolódó módosítóval ezt lehetne finomítani, de azért mi tartanánk magunkat ahhoz, hogy kellő elrettentő erővel bírhat.

Nem szeretnénk, ha itt más bűncselekményeket kellene keresni vagy a halmazat részleges megoldásához nyúlni, hiszen a halmazatnál két enyhébb bűncselekmény esetén nem jöhet ki 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés, tehát ha két darab 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt valósít meg az elkövető, az halmazatban is talán négy és fél év, amit ki lehet szabni, tehát jóval alatta maradunk.

Azt szeretnénk, ha az elrettentő erő ezzel is megteremtődne, hogy a törvényi tényállás ismeretében tudja azt, hogy ha uzsorás bűncselekményt követ el, és ilyen súlyos fenyegetéssel szerzi meg a javakat vagy próbál a részletekhez hozzájutni, behajtani a kintlévőségeit, akkor egy nagyon súlyos büntetéssel is fenyegesse őt a jogrendszer, ami talán a jövendő uzsorásokat is elrettentheti attól, hogy ilyen cselekményeket egyébként a legtöbbször maffia módon, tehát bűnszervezetben, bűnszövetségben kövessenek el, így egyébként rettegésben tartva az egész lakókörnyezetüket vagy adott esetben egész régiókat is.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  233  Következő    Ülésnap adatai