Készült: 2021.04.19.13:21:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

112. ülésnap (2011.09.20.), 2. felszólalás
Felszólaló Dr. Staudt Gábor (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt időszakban számtalan ellentmondásos, baljós jövőkép jelent meg a készülő önkormányzati törvénnyel kapcsolatban. Mivel úgy érezzük, hogy ezekkel kapcsolatban a társadalmi vitát a kormányzat kikerüli, az ellenzéki pártok véleményére gyakorlatilag nem kíváncsiak, ezért egy napirend előtti felszólalásban vagyok kénytelen néhány aggodalmunkat megosztani ezzel kapcsolatban.

A fókuszpontba azért Budapestet teszem, hiszen itt alakultak ki a legvéresebb fideszes belharcok, már-már háborús viszonyok, és főleg itt az önkormányzati törvény koncepciója felszínre hozta azokat a rég elhibázott, a rendszerben meglévő problémákat, amelyek jelen állapotban akár Budapest egységét is veszélyeztethetik, és megvan az esélye annak, hogy a helyi kiskirályok oltárán Budapest egysége és amit a magyarok fővárosának nevezünk, az feláldozhatónak látszik a Fidesz által. Olyan hangok is felmerültek, hogy akár Budapest kimaradhatna ebből az önkormányzati törvényből, és később kerülne szabályozásra. Ennek természetesen nem látnánk az indokát. Nyilván erre is valamiféle megerősítést vagy cáfolatot várnánk. Eddig ezzel kapcsolatban is ellentmondásos hírek jelentek meg.

Úgy érezzük, hogy az egész önkormányzati törvény a Fidesz és annak vezetői, helyi kiskirályai érdekeihez van szabva, és emögött a megyék vagy akár a főváros érdeke eltörpül. Nem látjuk, hogy végre egy egységes feladattérkép kerülne meghatározásra, ahol az állami, megyei, helyi önkormányzati feladatok meghatározásra kerülnek, és ezekhez a megfelelő forrásokat is odarendeljük. Amiket viszont helyette itt a koncepcióban fellebbentettek, az nem más, mint az önkormányzatok ellehetetlenítése és akár vidéken a kisebb településeknek a végső tönkretétele.

Ahogy említettem, Budapesten annál kaotikusabb a helyzet, hogy a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége és a főváros vezetése már oly nyíltsággal esik egymásnak, ami egészen egyszerűen érthetetlen, főleg annak tükrében, hogy a választópolgárok vélhetően azért szavaztak nagy számban a Fidesz-KDNP jelöltjeire, hogy béke legyen fővárosi viszonylatban is, hogy a kerületek és a főváros jól együtt tudjanak működni, és egy esetleges új törvény koncepciója kapcsán az együttműködésé és a hatékonyságé legyen a fő szerep, ne a véres harcoké és a kiskirályok tündökléséé. Mire gondolok? Itt olyan területeket szeretnének a kerületek maguknál tartani, mint például a parkoltatás vagy akár a közterület-felügyelet, vagy a parkoltatáshoz és a közterület-felügyelethez a kerékbilincselés kérdése is odatartozhat. Ez mindig súlyos, zavaros, korrupcióval terhelt terület, ahol 23 kiskirályságra nyilván nehezebb odafigyelni, a kontroll és a korrupciómentes működés sokkal nehezebben tartható fenn, mint egy egységes fővárosi működés esetén. De akár említhetném a közútkezelést, a közösségi közlekedést vagy akár a közművek, közműszolgáltatások kérdését is, amit nyilván nem lehet kerületenként megoldani, és jelenleg ezt az abszurd, a főváros és a kerületek viszonylatában megosztott rendszert ezeken a területeken mindenképpen fel kellene számolni.

Nem tudom, a kormányzat az olyan kijelentésekkel tud-e azonosulni, hogy Budapest gyakorlatilag 23 település egysége. Én úgy tudtam, hogy a magyarok fővárosa - javítsanak ki a jelen lévő kormánypárti képviselők és a kormány képviselői. És azokat a feltételezéseket és felmerült híreket is abszurdnak tartjuk, hogy a 23 polgármester automatikusan legyen tagja az egyébként is lecsökkentett létszámú Fővárosi Közgyűlésnek. Ez egyrészt a demokrácia megcsúfolását is jelentené, hiszen aki nem tud polgármestert adni, a rá leadott szavazat annyit is ér, hiszen egy-két képviselőnél többet akkor sem tud bejuttatni egy formáció, ha adott esetben közel 20 százalékot elért.

Tehát úgy látjuk, hogy a jelenlegi helyzet sokkal tragikusabb irányba tart, mint amit elvártunk volna. Úgy látjuk, hogy nem egy egységes Budapest és egy elfogadható működés, hanem a teljes káosz, a kiskirályságok megerősödése felé halad a kormány. Nagyon szeretnénk, ha ezeknek a törekvéseknek gátat szabnának, és egy olyan önkormányzati törvény jönne be ide a Ház elé, ami működőképes, a jövőbe mutat, és mindenképpen kiállja a demokrácia próbáját is.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai