Készült: 2020.04.08.10:50:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 52. felszólalás
Felszólaló Dr. Vonza András
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:45


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VONZA ANDRÁS földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A Baranya Megyei Bíróság a beszállító tejtermelők kezdeményezésére 2000. február 2-án első fokon megállapította a Mizo Baranyatej Rt. fizetésképtelenségét, és elrendelte a felszámolási eljárás megkezdését. Az rt. kötelezettségállománya a felszámolási eljárásra vonatkozó döntés jogerőssé válásakor megközelítette a 8 milliárd forintot, melyből a rövid lejáratú bankhitelek - biztosítékkal - körülbelül 3 milliárd forint összeget tettek ki.

A szállítók felé fennálló, 3 milliárd forintot meghaladó tartozás legnagyobb része mintegy 3700 tejtermelőt érintett. Miután a tejtermelők a felszámolási eljárás kezdetekor már több hónapja nem kapták meg a nekik jogosan járó tejpénzt, a teljes ellehetetlenülés veszélye fenyegette őket. Egyesek állatállományuk egy részének felszámolására kényszerültek.

A minisztérium ennek a folyamatnak a megállítására, egyeztetve az időközben felállított ad hoc kormánybiztossággal, olyan javaslatot terjesztett a kormány elé, amely a biológiai alapok védelme érdekében segítséget jelentett az önhibájukon kívül bajba jutott termelőknek. Tehát nem igaz az, hogy a minisztérium nem tett semmit. Az elmúlt hónapok bebizonyították intézkedéseink helyességét, jelenleg a termelés folyamatos és nyereséggel végezhető, a tejtermelők rövid határidőre megkapják a beszállított tej ellenértékét.

Mivel a Mizo Rt. értékesítése még nem történt meg, a kedvezményes hitelek rendeletben meghatározott tőke-visszafizetési moratóriuma viszont lejárt, az FVM újabb intézkedéseket tett, melyben kezdeményeztük a 7/2000. számú rendelet módosítását a visszafizetési moratórium 2002. december 31-éig történő meghosszabbítására.

 

 

(11.50)

 

 

A rendeletmódosítás 8/2002. (I. 21.) számon miniszteri rendeletként megjelent. A Budapest Bankkal a megállapodás ez évre aláírásra került, melyben a bank a meghosszabbításokkal kapcsolatos szerződésmódosításokban eljár. A moratórium meghosszabbítása lehetőséget teremt a tejtermelők zavartalan gazdálkodásának folytatásához, ami biztosítja a felszámolás alatt álló feldolgozók további folyamatos alapanyag-ellátását. A Mizo Baranyatej Rt. felszámolása előreláthatólag ez évben fejeződik be, amely várhatóan kedvezően befolyásolja a tejtermelő gazdák helyzetét.

Köszönöm a figyelmet, és válaszom elfogadását kérem. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai