Készült: 2020.04.09.03:46:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2002.02.26.), 50. felszólalás
Felszólaló Dr. Lentner Csaba (MIÉP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:36


Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LENTNER CSABA (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Miniszter Úr! Képviselőtársaim! A Mizo Baranyatej Rt. kálváriája ezelőtt jó két évvel kezdődött. A Mizo Baranyatej Rt.-re mint nemzeti tulajdonban lévő tejfeldolgozó részvénytársaságra egy holland tejipari konszern szemet vetett, és a saját származási országa szerinti kereskedelmi bankkal, pénzintézettel közösen megpróbálta a Mizo Baranyatej Rt.-t ellehetetleníteni. Ez az ellehetetlenítési folyamat két éve tart, a cég felszámolási eljárás alá került. Annak ellenére azonban, hogy felszámolási eljárás alatt van a magyar tejipari üzem, működik, s még ha kisebb eredményekkel is, de jelentős gazdasági értéket képvisel.

A felszámolási eljárásból nyilvánvalóan értékesítésre kerül majd ez a Mizo Baranyatej Rt., amely szinte az egész országot lefedi, hiszen négy telephellyel rendelkezik Csornától Sellyéig, illetve Kecskemétig, Pécsig bezárólag. Ennek a tejipari üzemnek a megvásárlására belföldi magyar tejtermelő gazdák, mezőgazdasági vállalkozások pályáznának. Azonban a dolgok jelenlegi állása szerint, most már két év óta nem kapják meg a Földművelésügyi Minisztériumtól azt a támogatási keretet, amellyel a magyar mezőgazdasági termelők egyenrangú partnerként indulhatnának ebben a felszámolási eljárásból következő értékesítési, privatizációs folyamatban. Van egy holland konszern, egy holland tejipari világcég és van egy közel-keleti cég, amelyek tőkeerősek. A magyar termelők ugyanakkor nem rendelkeznek akkora tőkeerővel, hogy egyenrangú vetélytársai lehetnének ennek a két külföldi cégnek.

A kérdésem az, hogy a még nemzeti tulajdonban lévő tejipari konszern megmaradhat-e nemzeti tulajdonban vagy sem. Mi lesz a tejtermelő gazdák sorsa, hiszen a tartozások még jelenleg is fennállnak, mert a tejipari üzem még mindig nem fizette ki a mezőgazdasági termelőket teljes mértékben?

Várom a miniszter úr válaszát. (Taps a MIÉP padsoraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai