Készült: 2020.08.15.01:16:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2001.09.25.),  304-307. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:17


Felszólalások:   300-303   304-307   308-311      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Nagy Gábor Tamás, a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselője, kérdést kíván feltenni az egészségügyi miniszternek: "Tömeges ételmérgezések a közétkeztetésben" címmel. Nagy Gábor Tamás képviselő urat illeti a szó.

 

DR. NAGY GÁBOR TAMÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! 1990-től napjainkig hét tömeges ételmérgezés és ennél is több élelmiszer okozta csoportos megbetegedés történt hazánkban. 1996-ban, az évszázad legnagyobb ételmérgezése során egy elhíresült szalmonellás eperleves közel ötezer ember megbetegedését okozta. A még halálos áldozatot is követelő fertőzés miatt olyan súlyos helyzet alakult ki akkor, hogy több iskolát és közintézményt be is kellett zárni. Több száz embert ápoltak kórházban.

Kezdetben még szó volt arról, hogy ha minden kétséget kizáróan bebizonyosodik a Junior Vendéglátó Rt. felelőssége, a cég törvényes kártérítési kötelezettségének is eleget tesz. Később azonban erről már nem lehetett hallani, s legalábbis választókerületemben, a főváros I. kerületében semmiféle kártérítés nem történt.

Azóta is rendszeresen fordulnak elő kisebb-nagyobb ételmérgezések. Idén is többről hallottunk hírt. Májusban például ismét tömeges ételmérgezést jelentettek a napilapok a főváros XVI. kerületéből. Az ÁNTSZ ideiglenesen felfüggesztette a Junior Rt. érintett konyhájának működését.

Az elmúlt tíz évben a fővárosi gyermekélelmezés nagy része mintegy kilenc cég kezében összpontosult. A jelenlegi körülmények között a közétkeztetést ellátó cégek minél nagyobb piac megszerzésére törekszenek, s e piac ellátásához egyre több adag előállítására képes konyhákat kell üzemeltetniük. Ezért a konyhatechnológiában előforduló legkisebb hiba is komoly kockázatokkal és következményekkel járhat. A már említett 1996-os tömeges ételmérgezés is egy olyan konyháról indult ki, ahol tízezer adagot főznek naponta.

Mivel a közétkeztetést nagyrészt kisgyermekek és időskorúak veszik igénybe, egészségük biztosítása érdekében fontosnak tartom, hogy hatékony eszközökkel előzzük meg a jövőbeni ételmérgezéseket. Ezért kérdezem a miniszter úrtól, mit tesz, illetve mit tehet a minisztérium és a kormány annak érdekében, hogy megakadályozzuk a közétkeztetésben a tömeges ételmérgezések előfordulását.

Várom szíves válaszát.

 

ELNÖK: A kérdésre Mikola István miniszter úr válaszol.

 

DR. MIKOLA ISTVÁN egészségügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Jól ismerem az eperleves- és a Junior-történetet, hiszen abban az időben én a főváros epidemiológus főorvosa voltam, és a szerencsétlen történet bennem is nagyon mély nyomokat hagyott. Az pedig, hogy azóta is előfordul, valóban a tárcát intézkedésekre kell hogy késztesse.

A közétkeztetés keretében történő élelmiszer-előállítással jogszabály foglalkozik, jogszabály rendelkezik erről. Ebben előírjuk, hogy milyen feltételeket kell teremteni az élelmiszer-előállítóknak, milyen minőségügyi belső rendszereket kell működtetniük, és előírjuk azt is, hogy a minőségi rendszereknek a működtetésében milyen nemzetközi előírásokhoz, szabályozásokhoz kell igazodniuk. Teljesen egyetértek azzal, a képviselő úr kérdésében megfogalmazott elvárással, hogy a mennyiségek növekedése a bizonytalanságot és az esetleges járvány- és fertőzésveszélyt nagyban fokozza. Éppen ezért a tárca úgy gondolja, hogy a minőségi elvárásokat növelnünk kell az élelmiszer-előállító nagyüzemekkel szemben, de most már halaszthatatlan, hogy mennyiségi korlátozásokat is bevezessünk. Ez nagyon érzékenyen fogja érinti a piacot monopolizálni szándékozó néhány nagyvállalatot.

A tárca alkotott egy rendeletet, amely pillanatnyilag tárcaközi körözésen van, ez a jó hír, tehát jogszabály fog születni az egy főzőkonyháról kiadható mennyiségek korlátozása vonatkozásában. A tárcaközi körözésen lévő jogszabályban 3000 adag/napban határoztuk meg az egy főzőkonyháról kiszállítható napi adagszámot, és 800 adag/napban az egyfajta ételből kiszállításra kerülő adagszámot.

Úgy gondolom, hogy képviselő urat megnyugtathatja a tárcának ez a törekvése. Remélem, hogy a tárcaközi körözésen a többi tárca is támogatni fogja.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 
Felszólalások:   300-303   304-307   308-311      Ülésnap adatai