Készült: 2021.05.16.16:52:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

84. ülésnap (2011.04.18.), 124. felszólalás
Felszólaló Bödecs Barna (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:55


Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÖDECS BARNA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az Audi és a Mercedes autógyárak beruházásaikhoz 16,7 milliárd forint közvetlen támogatást kapnak. Az Audi által megvásárolt telek fejlesztésére további 4,2 milliárd közpénzt fordítanak. A bejelentés szerint a két cég 2634 munkahelyet teremt, és további 17 500 beszállítói munkahelyre számítanak. Egy közvetlen munkahely így 6,3-7,9 millió forintba kerül. Ilyen összegekről munkahely-teremtési céllal a hazai kis- és közepes vállalkozások soha nem álmodhattak. A kormány programjában tíz év alatt százezer új munkahely megteremtését és a hazai kisvállalkozások helyzetbe hozását vállalta. Ez azt jelenti, hogy a következő bejelentés az arányosan szükséges 617 milliárd forintról fog szólni a kisvállalkozások javára, a még hiányzó 97 ezer munkahely megteremtése érdekében?

Aggályos ez a támogatás, amikor gazdasági és környezetvédelmi okokból az Európai Unió és az OECD egyaránt szorgalmazza a gépjármű-közlekedés támogatásainak felszámolását. Olyan időszakban vagyunk, amikor a gazdasági válság, a fosszilis energiahordozók árának emelkedése miatt az autóipar korábban soha nem látott értékesítési visszaesést él át, amelynek vége nem látszik, így minden ebbe fektetett forint kiemelten kockázatosnak minősíthető. Az Opel például most decemberben zárta be antwerpeni gyárát, szélnek eresztve 2500 közvetlen dolgozóját.

Különös pikantériája az ügynek, hogy mind a termelését, mind a termékei használatát illetően kiemelkedően környezetkárosító és energiafaló autóipar beruházásának hazai megvalósítása érdekében a kormány még egy Natura 2000-es minősítésű védett terület védettségének megszüntetését is elérte az Európai Uniónál. Sajátos az a szemlélet, hogy önök a nemzeti parkok, a környezet- és természetvédelmi igazgatás, a vízügyi hatóságok 2011. évi költségvetésének 40-45 százalékát, összesen mintegy 19 milliárd forintot márciusban zárolnak a vidékfejlesztési tárcánál, majd egy hasonló összeget alig két héttel később odaítélnek az autóiparnak.

Mi az oka annak, hogy a Fidesz vezette kormány, amely ellenzékben a Kóka-féle 15,8 milliárd forintos Hankook gumigyári támogatás fő kritikusa és ellenfele volt annak környezetszennyező voltára, a megtérülés hiányára, a telekvásárlás anomáliáira hivatkozva, most egy kísértetiesen hasonló ügyben sikertörténetről beszél?

Mi az oka annak, hogy a környezet- és természetvédelem, a vízügy 2400 aktív dolgozójának, a nemzeti parkjainknak sorsa nem ér egy fabatkát sem, viszont a remélt méregdrága autóipari munkahelyek rögvest megérik a csekély jövedelemtermelő képességgel rendelkező futrinkák végleges feláldozását?

Várom szíves és megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai