Készült: 2020.10.01.14:46:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap (2012.10.29.),  183-186. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:23


Felszólalások:   179-182   183-186   187-190      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megköszönöm államtitkár úr válaszát.

Tisztelt Országgyűlés! Nemény András, az MSZP képviselője, kérdést kíván feltenni a belügyminiszternek: "Megdöntik-e az önkormányzatiságot is?" címmel. Nemény András képviselő urat illeti a szó.

DR. NEMÉNY ANDRÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A Fidesz a 2010-es programjában még azt írta, hogy a helyi fejlesztések motorjai az önkormányzatok lesznek. Ehhez képest már 2011-ben elvettek a megyei önkormányzatoktól mindent, amit csak lehetett, azóta pedig a helyi önkormányzatok vannak soron. A települések rohamos visszafejlesztése zajlik, elvonják normatív forrásaikat, elvonják feladataikat, az önkormányzatok 2013-tól súlytalanokká fognak válni. És a bejelentett hitelkonszolidáció sem fogja megoldani a napi működési gondokat, hiszen nem érinti a likvid hiteleket. Hamarosan vagy ellehetetlenül a települések működése, vagy kénytelenek lesznek újabb adókat kivetni, a meglévőket emelni, stratégiai ingatlanokat eladni, illetve a térítési díjakat tovább növelni. Nem lesz ingatlanadó, mert nem engedünk az IMF-nek - szólt a kormányzati kommunikáció. Persze, nem lesz, mert már bevezették a fideszes önkormányzatoknál. Az pedig még mindig nem dőlt el, hogy milyen vagyontárgyak, bevételek kerülnek át a központi kormányzathoz, számíthatunk-e a megyei önkormányzatokéhoz hasonló vagyonfosztásra a hitelátvállalás ürügyén.

A Fidesz ellenzékben az ország megerősítéséről beszélt, miközben éppen azon tartópilléreket dönti le, amelyek a túlélést biztosították hosszú időn keresztül.

Tisztelt Államtitkár Úr! Milyen szerepük marad a helyi önkormányzatoknak a térségi fejlesztésekben? Milyen arányban marad az iparűzési adó a helyi önkormányzatoknál 2013. január 1-jét követően? Mi lesz a valódi ára a hétvégén meghirdetett hitelátvállalásnak? Van-e még értelme egyáltalán önkormányzásról, önkormányzatokról beszélni az Orbán-kormány hátralévő idejében?

Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Válaszadásra megadom a szót Tállai András államtitkár úrnak.

TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Méltányolom önben, hogy nem mondta el a leírt kérdését, mert az időközben, ugye, szombaton bejelentett adósságkonszolidáció kapcsán próbálta ezt átfogalmazni. Én az ön helyében vissza is vontam volna, mert úgy gondolom, hogy egy szocialista képviselőnek hitelesen nincs joga, lehetősége kérdezni az önkormányzati rendszerről. (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Hiszen a szocialisták 8 éve alatt lényegében az önkormányzati rendszert tönkretették, és kis híján totális csődbe vitték. A Fidesz-kormány ezt fogja most rendbe hozni.

Ami az ön kérdését illeti: milyen szerepük marad az önkormányzatoknak a térségi fejlesztésben? Jelentős szerepük marad, lesz beleszólásuk a döntésekbe, hiszen a megyei önkormányzatok alapfeladatává vált a területfejlesztés. Nem úgy, mint az önök idejében, hiszen Lamperth Mónika megmondta, hogy majd mi megmondjuk, hogy ki fog nyerni a pályázatokon. (Dr. Lamperth Mónika: Soha ilyet nem mondtam.)

Milyen arányban marad az iparűzési adó a helyi önkormányzatoknál 2013. január 1-jét követően? Megnyugtatom önt, hogy 100 százalékban ott marad az iparűzési adó, és az iparűzési adót az önkormányzatok fogják továbbra is beszedni. Nem úgy, mint az önök idejében, hiszen önök átadták az adóhatóságnak, az államnak a helyiadó-beszedés jogát, nyilván azzal a szándékkal, hogy a helyi adó jelentős részét majd bevonják állami forrásokba.

A harmadik kérdés a járási hivatalok kialakításáról szól. A jogszabályok és a törvények egyértelműen kimondják, hogy milyen feladatkörük lesz a járási hivataloknak. De nyilván ön nem olvasta el, mint ahogy a saját kérdését sem, amiben azt állítja, hogy a járási hivatalok létrehozásának költségei 300 milliárd forintot tesznek ki, holott ez valójában mindössze 34 milliárd forint. Na, hát ilyen az önök önkormányzati hozzáállása: hiteltelen, felületes és felelőtlen.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   179-182   183-186   187-190      Ülésnap adatai