Készült: 2020.07.07.06:13:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

304. ülésnap (2013.09.23.), 38. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:08


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A kormány nyitott minden alaptörvényi szintű védelemre a rezsicsökkentés érdekében. Azt is mondhatjuk a büntetőjog nyelvén, hogy amikor monopolisztikus jellegű piaci eszközökkel akart szabályozni az előző kormány, az MSZP-SZDSZ-filozófia alapján, az egy alkalmatlan eszközzel elkövetett kísérlet. Mint ahogy alkalmatlan volt a negyven év kommunizmus alatt, hogy piaci szektorokat, mondjuk, az élelmiszergyártást állami felügyelet alá akarták vonni, ugyanúgy elhibázott dolog, hogy egy alapvetően monopolisztikus, tehát egy szolgáltatónak kitett fogyasztókról beszélhetünk ezen a piacon, és valaki egy ilyen helyzetet jogilag úgy közelít meg, mint ha ez egy szabadversenyes piac lenne, mint ha az élelmiszeriparban vagy a könnyűiparban bárkit választhatna vagy bárkitől vásárolhatna termékeket.

A szabályozatlanság ezen a téren, amit az SZDSZ húsz éven keresztül, nagyon hibásan, ebben a parlamentben hangoztatott, de sajnos sikerült beoltani a szocialistákat úgy, hogy ők ebben teljes mértékben szövetségeseik legyenek, nos, ez a szabályozatlanság mindig az erősnek kedvez, és mindig a gyengének hátrányos. Kire akarnak építeni a szocialisták vagy a liberálisok ebben a kérdésben? Akik azt mondják, hogy nem szabad ilyesfajta szabályt hozni, azok mire gondolnak, mi fogja visszafogni ezeket a multinacionális nagyvállalatokat? Az ő profitéhségüket a saját önkorlátozásuk fogja visszafogni? Mi fogja kijelölni azokat a határokat, ahol már nem a profit, hanem a közszolgáltatás, a közjó szolgáltatása területén kell hogy mozogjanak?

A szabályozatlanság csak a különböző monopolisztikus helyzetben lévő szolgáltatók mohóságát erősíti, éppen ezért korlátok közé kell szorítani az ilyesfajta profitéhséget vagy áremelési hajlamot. A kevés szabály, az alacsony szabályozottsági szint az állampolgárok számára jelent nagyon-nagyon alacsony jogvédelmi szintet. Azt jól láthatjuk, hogy valamelyest itt az európai klasszikus politikai családok példáját fel is rúgva, a szocialista erők kötöttek szövetséget a multinacionális vállalatokkal, hiszen nekik kínáltak olyan profitot, amit máshol másoknak nem adtak meg. Gondolják csak el, törvényben garantálták, hogy 8 százalékos nyereségük lesz ezeknek a cégeknek minden évben ebből a közszolgáltatásból, ahonnan az emberek nagyon nem tudnak kilépni!

De melyik nyugdíjasnak garantálták azt, hogy 8 százalékkal nő a nyugdíja? Senkinek. Melyik banki kisbetétesnek garantálták a szocialisták, hogy 8 százalékot kapnak a 100, 500 vagy 800 ezer forintos bankbetétjükre? Senkinek. Melyik közszférában dolgozónak garantálták a szocialisták, hogy 8 százalékkal növelik a fizetését? Senkinek nem garantálták. Sőt! Elvettek 8 százalékot a 13. havi bér elvételével, és elvettek 8 százalékot a nyugdíjasoktól a 13. havi nyugdíj eltörlésével. Mindeközben pedig törvényben garantálták az összes multinacionális szolgáltatónak az ilyesfajta közszolgáltatások területén, hogy nekik a 8 százalékos profitjuk meglesz. Egyetlenegy más ember hangjára nem hallgattak a szocialisták, csak ezeknek a nemzetközi vállalatoknak a hangjára. Csak nekik garantálták a 8 százalékos évenkénti hasznot, miközben a magyar állampolgároktól akár el is vettek 8 százalékot. De a bankbetéteknél sem a mai napon, sem korábban senki nem láthatja, hogy a szocialisták törvényt hoznának, hogy 8 százalék hasznot bárkinek el kell érni, csak az ő nemzetközi barátaiknak.

Ez volt tehát az a szövetség, amely a magyar állampolgárokat, akik a szegénység határán voltak, még szegényebbé tette, és a rezsicsökkentés az, ami segíthet ezeknek az embereknek, akik húsz évig szenvedték meg, pontosabban tizenjónéhány évig a Horn-kormány '95-97-es privatizációját szenvedték meg a folyamatosan emelkedő rezsiárakban. Ezért fontos a stabilitás, ezért fontos akár az ilyesfajta közműszolgáltatásokra vonatkozó törvény sarkalatosítása, akár az alaptörvényben való megemlítése is azon területek között, amelyeket sarkalatos törvényben kell szabályozni. Hiszen a magyar alkotmányjogi berendezkedésünkben ezen tárgykörök száma egyáltalán nem haladja meg a korábbi alkotmány szerinti ilyen tárgykörök számát. Ezen az egészséges jogállami arányon teljes mértékben belül vagyunk.

Azt mondhatjuk, hogy azért igenis félteni kell a most elért eredményeket Bajnai Gordontól és szocialista szövetségeseitől, hiszen ha a nyilatkozataikat nézzük szocialista vagy akár Együtt oldalról, azt mondhatjuk, hogy Kusza Szem indián nagyvezérnek jobban egy irányba néznek a szemei, mint az ilyesfajta nyilatkozatok a rezsicsökkentéssel kapcsolatban az ellenzéki oldalról. Hiszen hol keveslik, hol azt mondják, hogy fenntarthatatlan; akár az elmúlt héten is hallhattuk itt a parlamentben is a részükről, hogy fenntarthatatlan.

Ha tudunk Magyarország állampolgárai számára biztonságot teremteni, ha be tudjuk emelni az alaptörvénybe ezt a területet mint kétharmados, sarkalatos törvényben szabályozott területet, akkor igenis nagyon erős és stabil jogi garanciák lesznek azok, amelyekkel a rezsicsökkentés előnyeit - azt, amit Kósa képviselőtársunk is mondott, hogy az európai mezőny legvégéről a középmezőny felé vigyük el az energiaárak tekintetében a lakosság fizetőképességét, tehát az európai árhoz közelítsünk vásárlóerő-értéken - hosszú távon meg tudjuk őrizni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai