Készült: 2020.07.12.18:18:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

304. ülésnap (2013.09.23.), 158. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  158  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban örülhetünk, hiszen az Unió végre egy olyan kérdéssel fog foglalkozni, amit maguk a polgárok kezdeményeztek.

Az elmúlt években egy-egy napirendi pont csak úgy kerülhetett az uniós döntéshozók asztalára, hogy valamiféle bürokraták azt előkészítették vagy a képviselők az asztalra hozták. Viszont az első olyan ügy lesz az emberi élet védelme, a magzati kortól az emberi méltóság tisztelete, amelyet az európai polgárok közvetlenül vittek az Unió döntéshozó fórumai elé, nem képviselőkön keresztül, nem politikai pártokon keresztül, hanem ők maguk, az Unió polgárai, élve az Európai Unió új eszközével, az európai polgári kezdeményezéssel, gyűjtötték össze ezt az egymillió aláírást, sőt, ahogy néztem, a legfrissebb, szeptember 23-ai adat szerint 1 097 417 aláírást.

Mint azt képviselő úr is említette, ennek vannak különböző eljárási szabályai, nem elég, hogy egymillió aláírás kell, ezek közül legalább 7 tagállamban a nemzeti minimumot el kell érni, tehát nem lehet, hogy csak egy-két országból gyűjtik össze a kellő mennyiséget. Magyarország számára a nemzeti kvóta 16 500 lett volna, 50 ezer fölött van a Magyarországról érkező aláírások száma mind papíron, mind pedig interneten. 13 ország haladta meg a nemzeti minimumot, föl is olvasnám, nekik is gratulálunk: Ausztria, Franciaország, Németország, Olaszország, Litvánia, Hollandia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Spanyolország, Portugália és Málta. Ezek közül páran nagyon nagy mértékben: több mint háromszoros arányban gyűjtöttek össze Olaszországban is, és Lengyelországban is két és félszeres arányban ahhoz képest, mint ami a nemzeti minimum lett volna.

(16.20)

Így tehát elmondhatjuk, hogy valószínűleg a lisszaboni szerződés által nyitott ilyesfajta európai polgári kezdeményezések közül először életvédelmi kérdésben fog az Unió azzal foglalkozni, amiben már egyébként a Brüstle-ügyben is kimondta egy szabadalmi ügy kapcsán, hogy a magzati élet nem lehet szabadalmaztatás tárgya. Itt elmondhatjuk azt, hogy az Unió nem adhat pénzt olyan kísérletekre, amelyekkel magzati életeket pusztítanak el.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  158  Következő    Ülésnap adatai