Készült: 2020.07.14.00:02:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

303. ülésnap (2013.09.17.), 166. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 3:34


Felszólalások:  Előző  166  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Bevallom, kicsit félig csalódás a vita, hiszen azt hittem, hogy azok a pártok, amelyek mind zászlajukra tűzték nemcsak általában a korrupció elleni harcot, mert azt minden párt szerepelteti a programjában, hanem konkrétan a bejelentővédelmi rendszert, azt hittem, egyértelműbben támogatják azt a javaslatot, amely itt fekszik a parlament asztalán, és egybevág azzal, amit sokan követeltek is a korábbiakban. Bár kétségtelenül van egy-két felszólalóval koncepcionális vitánk, különbségünk, mi például nem adnánk 10 százalékot a bejelentőknek, mint az amerikai modell szerint, aki valamilyen bejelentést tesz, nem magánérdekű bejelentést, hanem teljes mértékben közérdekű bejelentést kívánunk meg, de ettől függetlenül ez a nagy vonalhoz képest már csak egy fontos, de részletbe nyúló kérdés. Úgy gondoltam, mindenki sokkal jobban tudja támogatni azt, amit önmaga a választási kampányban három évvel ezelőtt hangsúlyozott, és valóban, inkább azt követelték volna többen, mint ami itt elhangzott, hogy miért nem két éve nyújtottuk be ezt a törvényjavaslatot, hiszen indokolt lett volna.

Maga az elektronikus anonim rendszer elhelyezése az ombudsmannál, valóban felmerült, hogy ez legyen máshol, az Állami Számvevőszéknél, az ügyészségnél, a kormányzatnál, hiszen mindegyikre van példa más országokban. Mi is külföldi államok példájából indultunk ki, hiszen ez a szabályozás máshol már régebb óta létezik. Van, ahol nagyobb ügyeket is feltártak ennek nyomán. De végül akár a közbizalom, akár pedig az adott intézménnyel való tárgyalások során jutottunk arra, hogy leginkább az alapjogi biztosnál van a legjobb helyen.

Azt pedig nem is szeretném minősíteni, hogy egy korrupciómegelőző, korrupcióellenes, korrupciós helyzeteket lebuktató törvényjavaslatnál csak a kampányra már bekészített különböző valótlan állításokat hangoztatnak itt egyes ellenzéki képviselők, ismételten közgépeznek, és összekeverik a nagyságrendeket, hogy magyar vállalatok mennyi állami pénzt vagy európai uniós magyarországi támogatást tudnak elnyerni, és folyamatosan csak ezt próbálják valótlan színben feltüntetni, ez nyilvánvalóan egy színvonaltalan vitát eredményez minden esetben. Nem jó, ha bármilyen javaslatra, még ha elvileg az ő programjukban is szerepel, még ha azt megvitatta a korrupcióellenes civil szervezeteket tömörítő kerekasztal is, amelyet a KIM működtet, és az is támogatta, nos, tehát nem jó, ha ezeket az általános kampányszlogeneket pufogtatják el itt is.

Úgy gondolom, ez egy fontos előrelépés lesz, fontos vállalás volt Magyarország részéről, január 1-jétől indulhatnak ezek a bejelentések, megtehetik egy közbizalmi szereplőnél, az ombudsmannál, ügyek fognak előkerülni, rendőrségi, ügyészségi nyomozások fognak folyni, bírósági eljárások fognak indulni, és igenis korrupciós bűncselekményekre fog fény derülni e törvényjavaslat nyomán. Innentől fogva ez a törvényjavaslat egyértelműen jó. Ha nem lenne jó ez a mechanizmus, Amerikától Nyugat-Európáig nem vezette volna be számtalan ország ezeket a javaslatokat. Úgyhogy azt kérem, bár úgy látom, némileg ez reménytelen, de ne pusztán a korrupcióról rögtön beugró szavak jussanak eszükbe. A mai naptól szabadlábon van Zuschlag János, lehet, hogy már kampánytanácsokat ad az MSZP-nek, úgyhogy lehet, onnan vannak már ezek az ötleteik. De ne ezt tegyék, hanem próbálják meg más országok jó példája nyomán ezt a javaslatot is érdemben mérlegelni.

Innen fogjuk folytatni a részletes vitában. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  166  Következő    Ülésnap adatai