Készült: 2020.07.07.04:38:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

295. ülésnap (2013.07.04.), 125. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  125  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban ritkaságszámba megy, hogy egy ország mellett - bárhol is legyen az a világon - 50 másik országból 66 civil szervezet, mögöttük 5 ezer jelentős, sok esetben véleményformáló ember is kiáll, és elmondja a véleményét, vállalva a konfliktusokat is. Magyarországot sokan támadták, de ennyire összefogottan, ilyen sok országból, ilyen sok szervezet, ilyen jól szervezetten nem lépett fel sem Magyarország mellett, sem Magyarország ellen, tehát ha a számosságát nézzük, akkor valószínűleg ez a legnagyobb véleménycsoport a magyar alaptörvény, a magyar jogszabályok változásával kapcsolatban, a Szakemberek az Etikáért csoport.

Azt jól láthatjuk mindig az újságokban, hogy amennyiben egy baloldali vagy liberális kötődésű újságról van szó, abban az esetben, ha a jobboldal mellett áll ki valaki, akkor az nyilvánvalóan szakmaiatlan, fanatikus, jelentéktelen szervezet - ezt állítják róla -, míg ha egy háromfős világszervezet megszólal a kormányzat ellen, akkor címlapokon hozzák, hogy egy igazi, súlyos és szakmai érvekkel megtűzdelt vélemény került nyilvánosságra Magyarországgal szemben.

(18.00)

Itt azonban a számosság igencsak beszédes, hiszen ilyen széles körű összefogást nem láthattunk más esetben. Jól mutatja ez is azt, hogy itt, a Magyarországgal kapcsolatos vitában egyfajta politikai vita, értékvita dúl, ami sok más országban is előfordulhat jobb- és baloldal között. Ez olyan vita, amit a magyar kormány mindig is vállalt, hogy értékek ütköznek egymással. Vannak, akik egyetértenek a magyar kormány értékeivel idehaza és külföldön, a magyar parlamentben is van, aki támogatja, van, aki ellenzi. Nincs ez másként más országokban sem. De semmiképpen nem olyan vitáról van szó, ami jogállami vita lenne, ami kétségbe vonná, hogy Magyarországon a törvények uralkodnak, vagy hogy az alapvető emberi jogokat és a demokráciát tiszteletben tartják, ami például sok esetben a baloldal vádjaiban szerepel.

Az igazi vita, a valós vita pontosan a civil szervezetek által is megjelölt vita, hogy milyen értékek mentén politizálunk. De semmiképpen nem az, hogy a demokráciához és a jogállamhoz mi a hozzáállásunk, hiszen azt Magyarországon a mostani kormány és ezek a törvények is megerősítették.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  125  Következő    Ülésnap adatai