Készült: 2020.08.08.04:33:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2001.11.27.), 64. felszólalás
Felszólaló Dr. Füle István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  64  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Nagyon röviden kívánok szólni. Ha már a kétpercesek alapvetően a finanszírozással függnek össze, én is hadd tegyek hozzá néhány adalékot.

Úgy gondolom, az egyik legnagyobb probléma jelenleg éppen az, hogy az állam fokozatosan kivonul az egyetemek és főiskolák finanszírozásából. Ez akkor is igaz, ha GDP-arányosan nézzük, akár az inflációval kapcsolatosan, illetve ha bármiféle változás következik be, az gyakorlatilag a pénzek újraelosztását jelenti. Ez kapcsolódik ahhoz, amit Bazsa képviselő úr felszólalásában korábban mondott, hogy gyakorlatilag nincs igazi stratégiája a jelenlegi kormányzatnak a felsőoktatás fejlesztésére, és legkevésbé éppen finanszírozási oldalról.

A hozzászólások jelentős része érintette a bérezéssel és a fejlesztésekkel kapcsolatos problémákat. Ez utóbbihoz hadd tegyem hozzá rögtön, többen említették, hogy nyolc intézmény fejlesztése szerződésekkel alátámasztott, de hát a felsőoktatásban - ezt az anyagok is tartalmazzák - körülbelül ötven intézmény van jelenleg, természetesen az egyházi intézményeket is figyelembe véve, ám őket is fejleszteni akarja az állam, azaz nyugodtan ide számíthatjuk azokat is. Nos, az ötvenhez képest a nyolc rettentő kevés.

Ez a pénzújraelosztás az intézmények között is gyakorlatilag megvalósul, lásd az idei felvételi rendszert, ahol a ponthatárok alapján a létszámokkal lehetett játszani, és ezzel milliókat elvenni az egyik intézménytől és átcsoportosítani a másikhoz. De ez az újraelosztás történik meg többek között a hallgatói normatívával kapcsolatban is - amiről szintén többen szóltak már -, a hallgatói normatíva három éve nem emelkedik, de egyebek mellett ebből kell finanszírozni a Bursa szociális ösztöndíjrendszert, természetesen beleértve azt is, hogy ide még az önkormányzatok is be kell szálljanak. De hasonló a helyzet a Szakképzési Alappal és így tovább, tehát nincs pluszpénz. Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  64  Következő    Ülésnap adatai