Készült: 2020.08.07.11:29:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2001.11.27.), 400. felszólalás
Felszólaló Dr. Füle István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  400  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót. Balczó Zoltán ellentmondást vélt felfedezni a két szocialista hozzászóló között. Én azt hiszem, ő maga oldotta meg a végén ezt az ellentmondást. Ugyanis semmi problémát, illetve ellentmondást nem látunk ott, hogy létszámnövelés, ezt elfogadjuk, ez kell. Csak éppen arról beszéltünk délelőtt is és most is, hogy ennek bizony vannak következményei. Vannak következményei az infrastruktúra területén, az oktatógárdában, és vannak területek - az utóbbi néhány percben erről beszéltünk -, vannak következményei bizony a munkaerőpiac tekintetében is.

Én Szolnok megyében a munkaügyi tanács tagja vagyok, tehát pontosan tudom, hogy már középiskolai szinten is sok olyan képzés van, amire egyszerűen ma már semmi szükség, nem is lenne szabad, hogy ott képezzenek, de csak azért képeznek, mert mit tudom én, a tanároknak kell a munkahely, és így tovább, és így tovább. Mi tehát csak arra hívjuk föl a figyelmet, hogy a létszám mellett annak a minőségét és az egyéb következményeit is figyelembe kell venni.

És ha már nálam van a szó, akkor egy dologra, Révész Máriusz korábbi gondolatára szeretnék visszatérni. Ő ugyanis azt mondta, hogy a Bursa Hungarica több pénzt hoz be a rendszerbe. Ha arra gondolt, hogy az önkormányzatokat bevonjuk ebbe a rendszerbe, akkor ez akár igaz is lehet, mert ők valóban beszállnak. Csak ott a probléma ezzel a Bursa Hungaricával is, hogy sajnos megint azok az önkormányzatok tudják fölvállalni - a szolnoki önkormányzat ezek között van -, akiknek van erre pénzük. Azok az önkormányzatok, amelyeknek nincs rá pénzük, és ráadásul ezek az önkormányzatok azok, ahol jórészt a szegényebb leendő hallgatók laknak, élnek, hát bizony, azok nem fognak tudni adott esetben támogatást nyújtani. Tehát pont azt a célt nem érjük el vele, hogy az esélyegyenlőtlenséget csökkentsük adott esetben.

Tehát ezt az oldalát is célszerű látni akkor, amikor arról beszélünk, hogy ezen a területen pluszpénz áramlik be a rendszerbe.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  400  Következő    Ülésnap adatai