Készült: 2020.08.14.19:26:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2001.11.27.), 362. felszólalás
Felszólaló Dr. Füle István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  362  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Az előbb jeleztem, hogy a célokról is szeretnék beszélni, de az idő lejárt, ezért most térnék ki néhány cél megfogalmazására.

Délelőtt már elhangzott, hogy a felsőoktatás fejlesztésének kiemelt céljai bizonyos értelemben vágyálmokat, kívánságlistát tartalmaznak. Ezzel együtt is vagy lényegesen meg kell változtatni, vagy ki kell egészíteni. Úgy gondolom, a lehetőségeink ez utóbbi mellett vannak. Én mindenképpen kiemeltem volna a hazai régiók kiemeltebb támogatását, illetve egyáltalán Magyarország felsőoktatásban betöltött régiós szerepének valamilyen fajta fejlesztését, akár a Kárpát-medencében, akár Közép-Kelet-Európában, de a célok között valamilyen értelemben mindenképpen célszerű lett volna szerepeltetni.

Szerintem ugyancsak hangsúlyozottabban kellett volna megfogalmazni a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos célkitűzéseket. Délelőtt ugyan elhangzott, hogy ezen a területen nem vagyunk lényegesen elmaradva, sőt a GDP arányát tekintve az utóbbi években előrelépés történt, de hát ezzel együtt is, amíg például a GDP átlaga az Európai Unióhoz képest Magyarországon 50 százalékos, a kutatás-fejlesztésre fordított rész összesen csak 20 százalékos. Tehát óriási a különbség. Persze tudom, hogy a kutatás-fejlesztési finanszírozást nemcsak az egyetemek, illetve a főiskolák használhatják fel, és más területek is foglalkoznak ezzel a dologgal, de ezzel együtt is elsősorban az egyetemi szféra, de részben a főiskolai szféra tevékenységének jelentős részét ez produkálja. Tehát a célok között mindenképpen hangsúlyosabban kellett volna megfogalmazni - akár konkrét számokkal is alátámasztva - a kutatás-fejlesztést.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  362  Következő    Ülésnap adatai