Készült: 2020.08.07.20:36:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

236. ülésnap (2001.11.06.), 385. felszólalás
Felszólaló Dr. Füle István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:06


Felszólalások:  Előző  385  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Én a 20. ajánláshoz szeretnék hozzászólni, azzal együtt is, hogy pontosan tudom, a jövőnek fogunk most beszélni, mert ebben az évben az elutasított javaslatok feltehetőleg - márpedig a 20. is ezek között van - nem fognak pénzt kapni.

Ezzel együtt is, én nem ennek a körzetnek a parlamenti képviselője vagyok, tehát nem is beszélhetek róla úgy, mint hogy a saját körzetem érdekében lobbizom, mégis példaértékűnek tekintem - Cegléd városáról van szó, illetve a szennyvízközmű-építéséről - az elutasítását. Sok oka van ennek. A több ok közül az egyik az, hogy Magyarország körülbelül 25. legnagyobb települése a 3200 település között, tehát úgy is mondhatjuk, hogy a 25. legnagyobb város, közel 40 ezer lakossal, illetve olyan környezettel, amely további 40 ezer lakost lát el. A saját erő 60 százalék; eddig a tisztítási kapacitás a város területén 23 százalék, ugyanakkor a környéken a tudósok és mások kimutatják - most legutóbb éppen Nagykőrös kapcsán olvasom ezt -, hogy egy szennyvízteknőn úszik a település. Tehát ez olyan terület, amely önmagában is elég érzékeny terület. Éppen Lezsák képviselő úr vetette fel többször a Kiskunsággal kapcsolatosan a komoly vízháztartási problémákat. Tudjuk, hogy Cegléd ennek a szélén van, illetve bele is nyúlik tulajdonképpen a Kiskunságba, amelyik ebben a problémában érintett.

Abból a szempontból is jellemzőnek tekintem az elutasítást, figyelembe véve az eddig elmondott adatokat is, hogy az EU-csatlakozáshoz közeledünk. Elvileg 2004-ben akár csatlakozhatunk is az EU-hoz. Általában is úgy tűnik, hogy rendkívül kevés a szennyvíztisztító-kapacitás építése Magyarországon. Az előbb elhangzott, hogy ahhoz képest is kevés támogatást kapnak az önkormányzatok, hogy általában milyen az ország gazdasági állapota. Én meg azt mondom most, hogy az EU-csatlakozás fényében is rendkívül kevés az a támogatás, amely ezeket a területeket érinti, konkrétan a szennyvízközmű-építéseket tekintem ebből a szempontból mindenképpen olyan területnek, ahol fel kellene gyorsítani a fejlesztéseket, mert rendkívül nagy elmaradásokat kellene pótolni.

 

(22.40)

 

Tehát végül, rövidre zárva a dolgot, a jövőre nézve mondtam mindezt el, elsősorban azért, hogy változzék az a magatartás, ami ilyen problémát az EU-csatlakozás kapcsán hasonlóképpen kezel, mint ezt a ceglédi kérdést is.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  385  Következő    Ülésnap adatai