Készült: 2020.08.03.14:27:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

235. ülésnap (2001.11.05.), 130. felszólalás
Felszólaló Dr. Füle István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Én Dancsó képviselő úr mondataira szeretnék nagyon röviden reagálni. Alapvetően persze egyetértek vele abban, hogy amikor arról beszélt, hogy a világgazdaság hat ránk, és ez befolyásolja akár a tőzsde működését is, azzal együtt is egyetértek természetesen, hogy Matolcsy úr nemrégen mást mondott ebben a tárgyban, de majd eldöntik egymás között, kinek van ebben a dologban igaza. Én mindenesetre Dancsó úrral értek ebben a dologban egyet.

Igazából ott nem értek vele egyet, amikor arról beszélünk, hogy a tőzsde mikortól kezdve nem nagyon működik itt Magyarországon. Véleményem szerint már a világgazdasági válság előtt elkezdett a magyar tőzsde rosszul működni, ha úgy tetszik, és Takács úr is erről beszélt a tízperces hozzászólásában, amikor arra utalt, hogy ebben bizony már a jelenlegi kormány beavatkozása nagy szerepet játszott. Megint egyetértek Dancsó úrral abban, hogyan kellene általában egy kormánynak viselkednie, és hogyan kellene a jövőben is viselkednie egy meglévő tőzsdepiaci törvény esetében, amit egyébként én feltétlenül üdvözlök.

Nagyon röviden még egy problémára szeretném felhívni a figyelmet - ezt is részben érintette Takács képviselő úr -, ez pedig a reálkamatok problémája, mert ez az egész összefügg; mert ha nincsenek reálkamatok, akkor megtakarítás sincsen, ha nincsenek megtakarítások, akkor a beruházások is visszaesnek. Itt megint hadd térjek vissza az elején jelzett problémára. A megtakarítások - illetve pontosan: a beruházások - is előbb elkezdtek itt Magyarországon visszaesni, mint ahogyan a világgazdasági válság elindult, megint azt mondom, picit annak következtében, hogy a kormány nem úgy avatkozott be többek között a tőzsde életébe, mint ahogyan kellett volna; nem ott, nem akkor és nem megfelelő módszerekkel. Tehát ezt mindenképpen figyelembe kell venni.

Tehát amikor, mondjuk, az ellenzékiek adott esetben ezt a törvényt picit bírálják, akkor nem magáról a törvény minőségéről van itt alapvetően szó, hanem inkább arról a gyakorlatról, amely eddig az elmúlt három évben jellemző volt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a hozzászólási időkeret leteltét.), és ebből következően esetlegesen várható, hogy a továbbiakban is hasonlóképpen alakul.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai