Készült: 2020.08.07.21:19:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

230. ülésnap (2001.10.15.), 142. felszólalás
Felszólaló Dr. Füle István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:44


Felszólalások:  Előző  142  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Egy rövid javaslatról van szó, és ilyen értelemben én is kétfelé veszem a mondanivalómat, hasonlóképpen, és előre jelzem, hogy nagyjából egyet is értek Bauer képviselő úr mondataival.

A javaslat első pontjával különösebben nem vitatkozom, magam is technikai jellegű dolognak tekintem, míg a második ponttal kapcsolatosan nagyjából hasonló a véleményem, mint Bauer képviselő úré. Ő az álszent szót használta, én úgy fogalmaztam meg magamnak, hogy álságos a javaslat, mert az részben talán nem is a legfontosabb tartalmi kérdés, hogy választásról választásra nem változik ez a százmilliós összeg, és közben az infláció nő, tehát gyakorlatilag a reálértéke ennek az összegnek jelentősen csökkent az elmúlt időszakban, de ez, mondom, nem a tartalmi lényegét jelenti a dolognak. Sokkal inkább az, amint Bauer képviselő úr is már az előbb említette, hogy a Fidesz-kormányzat be akarja szorítani a képviselőket, illetve a pártokat is ebbe az egymilliós választókörzet-finanszírozásba, és ugyanakkor van egy párhuzamos törvényjavaslat, amely a külső támogatásokat vagy megszüntetné, vagy legalábbis jelentősen csökkentené, visszaszorítaná, és ezzel párhuzamosan az állami költségvetési támogatása a pártoknak nem nő, amivel azért is van gondom, mert megint csak a Fideszre hadd utaljak mint kormánypártra, amely rendkívül egyszerű helyzetben van, állami költségvetési kiadásokból gyakorlatilag párt-, illetve kampányfinanszírozást folytat most már jó ideje, lásd egyébként például: az Országimázs Központ.

És én ugyan kevéssé hajlok arra, amit Lezsák képviselő úr is javasolt, hogy ezt a kérdést összehasonlítsam az egészségüggyel, de például az Országimázs Központra fordított összeget én szívesen látnám a választások finanszírozásánál, illetve a képviselők választási kampányának finanszírozásánál. Az a 4,5 milliárd nagyjából talán elég is lenne erre a dologra, már csak azért is, mert ez a javaslat, részben az előbb említett inflációt is figyelembe véve, gyakorlatilag a legminimálisabb hivatalos kiadásokra sem elég, az a 25 ezer forint, tehát önmagában is nevetséges az összeg, nemcsak egyszerűen maga a rendszer, ahogy az elején is jeleztem, egy picit álságos, de önmagában ez a százmillió is, figyelembe véve a nagyjából 25 ezer forintot egy főre, ez egy rendkívül nevetséges dolog.

Akkor szerintem már sokkal jobb lenne az, ha egyáltalán nem lenne ilyen támogatás, mert 1998-ban az önkormányzati választásoknál volt, aki azért lett önkormányzati képviselőjelölt, mert, ha jól emlékszem, kétezer forintos támogatást kaphatott. Itt ugyan nem áll fenn ez a veszély, mert a 750 kopogtatócédulát összegyűjteni nem olyan egyszerű, de ezzel együtt is, mondom még egyszer, ez a százmillió olyan komolytalannak tűnik, hogy ha nem óhajtunk radikálisan rajta változtatni, akkor jobb lenne, ha inkább eltörölnénk, és helyette egyáltalán a rendszert változtatnánk meg, akár a pártok támogatását, akár a kampányfinanszírozást, akár másféleképpen, akár úgy is, ahogy Bauer képviselő úr már korábban is javasolta.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  142  Következő    Ülésnap adatai