Készült: 2020.08.15.10:49:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

210. ülésnap, 306. felszólalás
Felszólaló Dr. Pálinkás József
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás oktatási minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:16

Felszólalások:  <<  306  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PÁLINKÁS JÓZSEF oktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az interpellációs kérdésből azt állapítom meg, hogy a képviselő úr vagy nem járt mostanában magyar oktatási intézményben, vagy fogalma sincs arról, hogy milyenek voltak a XIX. századi viszonyok az oktatási intézményben.

Az interpellációs kérdése úgy kezdődik, hogy "a szándékosan alultervezett költségvetés" - nincs ilyen, képviselő úr! Nincs szándékosan alultervezett költségvetés. Azt pedig, hogy a költségvetés esetleges többletbevételéből fordítunk-e a magyar iskolák helyzetének javítására, a magyar iskolák eszközállományának fejlesztésére, majd eldöntjük akkor, hogy ha kiderült, van-e a költségvetésnek többletbevétele, olyan többletbevétele, amelyet erre fordíthatunk.

Képviselő úr, két részre választjuk ezt a kérdést. Az egyik az iskolák ingatlanállománya, épületállománya. Magyarországon valóban vannak olyan iskolák, amelyek méltatlan körülmények között dolgoznak, méltatlanok a XXI. századi viszonyokhoz. Sok iskola újjáépült, sok iskolát felújítottunk az elmúlt időszakban. A címzett támogatásokból, céltámogatásokból számos iskola felújítása megtörtént. Ez valóban az önkormányzatok feladata, az önkormányzatok pályázati pénzekből ezeknek a felújításoknak jó részét megtették. Itt a törvényi keretek megteremtése a minisztérium feladata, például azoknak az építési szabályoknak az összefoglalása, hogy milyennek kell lennie egészségügyi, oktatási szempontból egy oktatási intézménynek.

Egy másik kérdés az eszközállomány kérdése. A képviselő úr úgy tette fel a kérdést, hogy mit tervezünk a 2003-as bombával. Képviselő úr, nincs semmiféle 2003-as bomba. A magyar közoktatási intézményekben rendben folyik ma is az oktatás, folyik az eszközállomány megújítása. És ha lesz néhány iskola Magyarországon 2003-ban, amelyikben nincs meg a kellő számú földgömb vagy bagoly (Derültség és szórványos taps a kormánypárti padsorokban.), azt gondolom, ettől nem fog megállni az oktatás a magyar oktatási intézményekben, és semmiféle bomba nincs ebben az értelemben.

Természetesen jelentős forrásokat kell mobilizálnunk arra, hogy fejleszthessük a közoktatási intézményekben az eszközállományt. Képviselő úr, az a vágyálom, hogy 200-300 milliárd forintot arra fordítsunk, hogy a legmodernebb eszközökkel felszereljük az iskolákat, ez vágyálom, nem teljesülhet. Ennyi pénzt erre fordítani nem lehet. Fokozatosan lehet megtenni ezt a fejlesztést, fokozatosan meg is tesszük ezt a fejlesztést. A közoktatási közalapítványokon keresztül jelentős pályázati források állnak rendelkezésre arra, hogy azok az iskolák, amelyek ténylegesen fejleszteni akarnak, ezekből a fejlesztési pénzekből nyerhessenek támogatást.

Azt csak mellesleg említem meg, a képviselő úrnak bizonyára elkerülte a figyelmét, hogy az amúgy rendkívül fontos kutatás-fejlesztési támogatásból is átcsoportosítottunk összegeket arra, hogy az iskolák eszközállományát, az oktatás tárgyi feltételeit javítsuk. A Szakképzési Alapból jelentős összegeket fordítunk az iskolák megfelelő felszerelésére.

Azt gondolom tehát, képviselő úr, hogy haladunk ezen a területen, nincs semmiféle bomba, és azt képzelem, hogy a magyar iskolák 2003-ban is működőképesek lesznek.

Kérem a képviselő urat és kérem a tisztelt Házat válaszom elfogadására. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  306  >>    Ülésnap adatai