Készült: 2020.08.12.20:19:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

210. ülésnap, 304. felszólalás
Felszólaló Horn Gábor (SZDSZ)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:52

Felszólalások:  <<  304  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORN GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Nyilván ön előtt is ismert olyan család, ahol nagyszülők, szülők és gyerekek is egy iskolába jártak, és ezekben a családokban vasárnapi ebédekkor gyakran téma az, hogy ugyanazokkal az eszközökkel találkozott a több generáció ugyanannak az iskolának, mondjuk, a biológia-szertárában. Csontváz, aminek már az 1900-as évek közepén is hiányzott a bal keze - ez ismert történet. Önmagában ez lehet nagyon kellemes beszélgetés, de valójában arra a méltatlan és elfogadhatatlan helyzetre utal, ami ma az iskolák szintjén eszközállomány kérdésében van.

Ma Magyarországon nem a múlt századi, sok esetben még korábbi, de legalábbis a háború előtti eszközök is nagy mennyiségben találhatóak, iszonyatos állapotban, lepusztulva, sok esetben teljesen használhatatlanul, miközben az informatikai forradalom, az internet világa, illetve egyéb technológiai eszközök sorban fantasztikus lehetőséget biztosítanának. Ezek gyakorlatilag elérhetetlenek ma az iskolák 99 százaléka számára.

Ebben kérdésben már 1997-ben megkíséreltünk egy jelentős lépést tenni, amikor elkezdtük összeállítani az a taneszközjegyzéket, amelynek bevezetését önök egy gáláns gesztussal 2003-ra, tehát a következő választási ciklusra helyezték át. Ez rendben is volna, ha nem látnánk azt, hogy ennek az eszközjegyzékben szereplő, szerény számítások szerint 150-200 milliárd forint többletterhet jelentő fejlesztésnek bármiféle állami finanszírozási lehetősége lenne. Önök elvárják az önkormányzatoktól, hogy oldják meg ezt a problémát mint iskolafenntartók, miközben egy-két milliárd forintot, idén 2,1 milliárd forint, jövőre 3 milliárd forint körüli összeget kívánnak rendelkezésre állítani az ennek sokszorosát jelentő feladat végrehajtására.

Ennek megfelelően, azt gondolom, biztosra mondható, hogy nem történhet meg, nem fog megtörténni az eszközjegyzékben szereplő eszközök odajuttatása az iskolákba, tehát 2003-tól vagy törvénytelen állapotok lesznek a magyar közoktatásban, vagy az akkori kormányzatnak kell tűzoltó jelleggel ezt a problémát megoldani.

Ezek alapján kérdezem öntől, államtitkár úr: szándékában áll-e a kormánynak a körülbelül szintén 200 milliárdnyi többletbevételből - ami az infláció tudatos alátervezésének következtében az önök rendelkezésére áll - legalább részben ezt a feladatot az elkövetkezőkben, akár a költségvetés módosításával finanszírozni?

A másik kérdésem, hogy milyen egyéb lépéseket kívánnak tenni az elkövetkező szűk egy évben, amely a 2003-as bombát valamilyen módon kezeli, és nem hárítja a teljes felelősséget az egyébként az infláció szempontjából teljesen hátrányos helyzetbe kerülő önkormányzatokra.

Köszönöm. Várom válaszát. (Taps az SZDSZ és az MSZP soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  304  >>    Ülésnap adatai