Készült: 2020.09.20.19:59:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

38. ülésnap (2010.10.25.), 275. felszólalás
Felszólaló Dr. Dorkota Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:50


Felszólalások:  Előző  275  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DORKOTA LAJOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Elhangzanak a kérdések a 8-as és a 9-es pontban, Szilágyi Péter, Lamperth Mónika képviselő asszony felteszi. Az általános vita során egyébként az államtitkár asszony megválaszolta. Oda kéne figyelni, vagy el kéne olvasni a jegyzőkönyveket.

De egyébként, még mielőtt idézném a válaszát, a demokratikus jogállamokban négyévente választások vannak, ahol az emberek elmennek, bedobják a cetlit, és ezzel létrehoznak egy kormánytöbbséget. Ez a kormány elkezd kormányozni felelősségteljesen, majd ez a kormány azt mondja erős felhatalmazás alapján, hogy szeretném végrehajtani a feladatot, és részei a megyék is az államigazgatás rendszerének. Jelen pillanatban az államigazgatási szervek vagy adott esetben a hivatalnokok nem politikusok, hanem szakmai munkát végeznek. A törvény részletesen szabályozza egyébként a hatásköröket és az illetékességeket.

Visszatérnék a kérdésére, képviselő asszony, ugyanis megkapta a választ az államtitkár asszony zárszavában. Pontosan ez a lényege a dolognak, a kormány meghosszabbított keze a kormánymegbízott a megyében, a kormány adott feladatait képviseli és láttatja el, és van főigazgató és főtitkár, akik a szakmai munkáért felelnek, mi több, azt is részletezi a törvényjavaslat, hogy kinek mi a dolga ebben a rendszerben. A szakmai irányítást egyébként ráadásul az ágazati minisztériumok is felügyelik, és a kormánymegbízott pedig a kormány politikáját képviseli. Ilyen egyszerűen szabályozza, és nagyon jól, hatékonyan a törvényjavaslat az elképzelést. Másodszor is megkapta a választ tőlem.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  275  Következő    Ülésnap adatai