Készült: 2020.09.20.04:28:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

36. ülésnap (2010.10.19.), 98. felszólalás
Felszólaló Dr. Dorkota Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:47


Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DORKOTA LAJOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Még szerencse, hogy Lamperth Mónika után kaptam szót. Ő azt mondta, hogy LMP-s képviselőtársával hasonlóan gondolkodnak ebben a kérdésben. Nyilvánvaló, hiszen LMP-s képviselőtársa idézte őt, az ő gyakorlatát. Négy évvel ezelőtt az önkormányzati választások után, amikor az MSZP elvesztette a választásokat, Lamperth Mónika azt mondta: nem kell izgulnotok, majd úgy alakítjuk a dolgokat, hogy nektek jó legyen. Nyilván egyeztettek az LMP-vel, és úgy gondolták, hogy ez a világ tér vissza 2011-ben is. Hát nem!

Mi lesz a kormánymegbízott feladata? A törvényjavaslat részletesen felsorolja azokat a dolgokat, amiről beszélnünk kellene a törvényjavaslat kapcsán: egyszerűbb, gyorsabb, hatékonyabb ügyintézés az embereknek, egy helyen benyújtott kérelem, a díjak egyidejű fizetése, rövidebb határidő alatti elbírálás, tájékoztatás az ügy folyamatáról, s mindez azokért az emberekért, akiknek az elmúlt években ez nem jutott osztályrészül, hiszen a szocialisták szétverték az államigazgatást is, megszüntették azokat a hivatalokat, amelyek éppen az önkormányzatok törvényességi felügyeletét gyakorolták.

Az a kis humoros megjegyzésem csak azért volt, mert egyébként nevethetnékem van, amikor Lamperth Mónika erősködik, az állami feladatokat összemossa az önkormányzatival, holott azt nem lehet, de ő próbálja, próbálja, próbálja, és egyre gyengébb kísérleteket tesz; főleg ő, aki ismeri, hogy mi az egyik és mi a másik.

Az állam nyolc év alatt nem tudta ellátni a feladatait, ezért az önkormányzatoknak ezeket többnyire át kellett venni az ott élők miatt, hiszen gondoskodni kellett az ellátásukról, a kórházi ellátásukról, az oktatásukról, a szociális hálóról. Csak nagyon csendben jegyzem meg, mert magunk vagyunk: melyik polgármester mondaná azt, amikor a városokat eladósították, ha a kórházamat vagy az iskolámat az állam vagy a megyei önkormányzat - aminek eddig is át lehetett adni - átveszi, miért ne vihetnék? A feladat ott marad, az intézmény dologi, működési költsége továbbra is az önkormányzatnál van, viszont az állam azt finanszírozza, amit vállalt. A szocialista kormányok tették azt, hogy megegyeztek a tanárokkal, hogy mennyi bért fizetnek nekik, majd nem adták oda, és az önkormányzatoknak kellett azt kifizetni. Hát mi volt ez, tisztelt képviselő asszony?

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)




Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai