Készült: 2020.09.19.02:09:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

187. ülésnap (2012.05.09.), 28. felszólalás
Felszólaló Dr. Dorkota Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DORKOTA LAJOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A tulajdonjoggal és az ingyenes használati joggal kapcsolatban felmerült vitákra a következőt szeretném mindenki figyelmébe ajánlani. Az önkormányzati törvény szabályozza a testület és a polgármester jogkörét, szabályozza a szervezeti és működési szabályzat, és amiről eddig még nem beszéltünk, a vagyongazdálkodási rendelet. És az előírja szigorúan, hogy az ingyenes használati joggal ugyanaz a teendő, mint a tulajdonjoggal. Minden vagyongazdálkodási rendeletben szigorú szabályok vonatkoznak, mi több, talán még erősebb jogkörrel is. Arról beszélünk ma itt, hogy egy önkormányzatnak mekkora vagyona van, a vagyonának egy töredéke egyébként maga a hivatala, és a hivatalán belül is egy olyan kis részről beszélünk, amelynek átruházásáról nincs szó; ingyenes használatba adják egy olyan feladattal, amit eddig az önkormányzati dolgozók láttak el, állami feladatot, és ez most a hatásköri megosztást követően átkerül állami kézbe.

Én ebben semmi veszélyt nem látok, és kizártnak tartom egyébként, hogy egy polgármester ne vigye testület elé. Egyébként a törvény meg úgy rendelkezik, hogy a testületet, a közgyűlést a polgármester képviseli az aláírásnál. Látszatproblémát feszeget az ellenzék.

A másik. A járási székhelyek kialakítása, kijelölése, megjelölése, valamint az odatartozó településeknek a köre részletes társadalmi vitán ment keresztül. Valamennyi település - konkrét példával Fejér megyében - a kormánymegbízottól levelet kapott, megkapta a komplett anyagot, hogy a tervezet szerint hova tartoznának. Ezt követően tételesen, egyénenként is egyeztetetten levélben keresték meg a kormányhivatalt, valamint a minisztériumot, és alakult ki az általuk kért rendszer. És kapaszkodjanak meg képviselőtársaim, ez még ma is zajlik. Tehát hiába zárult már le az úgynevezett társadalmi vita, hiába alakult ki ennek a szerintem jól működő rendszere, amelynek az egyik oka volt egy szakmai érv, hogy minél előbb közúton megközelíthető legyen a járási székhely (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és ezt követően egy politikai rész is, valóban, amikor a testületek határozatban jelölték meg, hogy hova szeretnének tartozni.

Ajánlom figyelembe venni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai