Készült: 2020.09.18.19:11:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

140. ülésnap (2011.11.23.), 384. felszólalás
Felszólaló Dr. Dorkota Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:44


Felszólalások:  Előző  384  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DORKOTA LAJOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Lukács Zoltán felvetését szeretném egy kicsit pontosítani, hogy félreértések ne legyenek. Minél nagyobb egy önkormányzat, mint mondtam, annál nagyobb az adósság, éppen azért, mert a kistelepüléseknél a feladatellátás hiányos volt. Nincs iskola, nincs kórház, nincs egészségügyi létesítmény egyébként, vagy nem látnak el - nem kötelezően - sportfeladatot, és azért ha valaki végiggondolja, ha sportfeladatot egy önkormányzat nem lát el, tehát egy nagyobb város, elég komoly politikai purparlé történhet, ha megszüntetnek egy csapatot például, országos hír lesz, és nyilvánvalóan oda is bevonul a Jobbik.

Tehát gyakorlatilag vannak olyan dolgok, amelyeket az önkormányzat el tud látni kötelezően, és van, amit önként vállal.

A kistelepülések egyébként azzal a problémával küzdöttek mindig, hogy nem tudtak fejleszteni, mert nem volt forrásuk.

Csak ott lehetett forrást találni, ahol véletlenül iparűzésiadó-bevételre tettek szert, mert szerencsés volt a fekvésük. De ez megint nem az önkormányzat jó teljesítménye volt, hanem adottsága volt.

Ez a törvény ezeket a kérdéseket rendezi, a feladatokat megosztja, és mint mondtam az előbb, az állami feladatokat finanszírozza, az önkormányzat pedig a saját hatáskörében, a saját bevételeivel olyan feladatokat is elláthat, ami nem kötelezően önkormányzati, amennyiben a forrást mellérendeli.

Ebben az esetben elkerülhető az önkormányzati csőd, mert akár bevalljuk, akár nem, 2011 novemberében nagyon sok önkormányzat van csőd közeli helyzetben, és ettől a törvénytől is várja azt, hogy ezt el tudja kerülni. Köszönöm szépen a figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  384  Következő    Ülésnap adatai