Készült: 2020.09.22.18:22:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

196. ülésnap, 213. felszólalás
Felszólaló Dr. Csáky András (MDF)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:05

Felszólalások:  <<  213  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Múlt év szeptemberében már interpelláltam az önkormányzati tűzoltóságok ügyében. Mindezek ellenére úgy gondolom, nem árt, ha röviden összefoglaljuk az előzményeket. 1995-ben törvénnyel kötelezték az önkormányzatokat a hivatásos tűzoltóságok átvételére. Rá egy évre az 1996. évi XXI. törvény, illetve a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény szabályozta ezek működését, és itt, a végrehajtási rendeletben kerültek meghatározásra az éjszakai és délutáni pótlékok. Hosszas jogvita után, hogy kinek jár, kinek nem jár, múlt évben a Legfelsőbb Bíróság döntött: jár.

Járni jár, de jutni nem jutott, ezért interpelláltam. Akkor az államtitkár úr válaszában előadta: "A kormány hivatalba lépésekor több csontvázat talált a szekrényekben, amelyekre nem számított." Ezek közül az egyik volt a tűzoltók pótlékainak kérdése, de egyben megnyugtatott, hogy a tárca szeretné a kérdést megoldani, és olyan feltételeket kíván teremteni, amelyek eredményeképpen az önkormányzati tűzoltók is hozzájutnak a pótlékhoz. Bizakodtam, hogy lesz megoldás a költségvetés tárgyalása során, és akkor elfogadtam a választ.

Rá egy hétre, megkeresésre, a BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának vezetője azt válaszolta az érintett tűzoltóságoknak, hogy a járandóságok pénzügyi fedezetét az önkormányzatoknak mint munkaadóknak kell biztosítani. Ezt egy igen furcsa mondat követi, amelyet szintén idézek: "A kormány az új költségvetési évben megvizsgálja annak lehetőségét, hogy milyen méltányos kompenzáció lehetséges azon önkormányzatok esetében, amelyek eleget tettek a kifizetésre vonatkozó munkáltatói kötelezettségeiknek." Erre mondják, hogy no comment.

Mind az önkormányzati törvény, mind az 1996. évi XXXI. törvény 41. § (2) bekezdése egyértelműen kimondja azt, hogy az önkormányzati tűzoltóságok működését és fenntartását az államnak kell biztosítania. Ennek alapján kérdezem az államtitkár urat: a tárca mikor fog eleget tenni a törvény által előírt kötelezettségének? Miért inkább ismételten a perek sokaságát választja? Mire jutottak a fentebb idézett vizsgálódás során? Visszaveszi-e a Belügyminisztérium azon tűzoltóságok működtetését, melyek igen nagy terhet jelentenek az önkormányzatok számára? Nem is beszélve arról, hogy ez a teher csupán azon településekre hárul, melyek területén található az adott tűzoltóság, dacára annak, hogy az ellátási kötelezettség több önkormányzatra terjed ki. Végül összefoglalva: mikor hajlandó a minisztérium tisztességesen eltemetni a csontvázat?

Reménykedve várom válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az MDF padsoraiban.)

 

Felszólalások:  <<  213  >>    Ülésnap adatai