Készült: 2020.09.26.10:53:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

247. ülésnap (2009.11.24.), 84. felszólalás
Felszólaló Herbály Imre (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 3:20


Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HERBÁLY IMRE (MSZP), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A szóban forgó 2007. évi XVII. törvényt javasoljuk módosítani a tisztelt Háznak. Indokunk röviden a következő.

Magyarország a közösségi jogszabályokban előírt rendnek megfelelően előzetesen bejelentette az Európai Unió Bizottságának, hogy 2010-ben egyes kiemelt válságágazatok - tej, zöldség, gyümölcs - esetében élni kíván a 73/2009/EK tanácsi rendelet 68-69. cikkeiben foglaltak szerinti különleges támogatási lehetőséggel. A válságágazatként kezelt termékkör bővítése részben a közösségi pénzügyi keretek, részben egyéb közösségi jogi szabályok figyelembevétele mellett a későbbiekben indokolttá válhat. Miután a közösségi jogi szabályok értelmében termeléshez kötött támogatás nem vagy csak szűk körben nyújtható - még az előzőekben foglalt különleges eszköz alkalmazása esetén is -, előzetes elképzelések szerint Magyarország mind dohány-, mind pedig zöldség-gyümölcs ágazatban olyan szerkezetátalakítási programokat kíván elindítani, amelyek a munkavállalók foglalkoztatására koncentrálnak.

Figyelemmel arra, hogy a vonatkozó közösségi jogszabályok értelmében a nemzeti programnak önállónak kell lenni, így nem teljesítés esetén a szankciórendszer sem épülhet a közösségi forrásból nyújtott támogatás visszatartására, szükségessé vált egy program megvalósítását segítő önálló szankciórendszer kialakítása, amit tulajdonképpen két paragrafusban javasolunk a tisztelt Háznak elfogadásra. Az 1. §-ban az előbb említett törvényt javasoljuk kiegészíteni egy alcímmel és egy 73/A. §-sal, és tulajdonképpen a 2. §-t pedig azzal, hogy 2010. január 1-jén lépjen hatályba, de a következő napon - miután átvezetésre került - hatályát is veszítse.

Kérem a tisztelt Házat, hogy - megértve a szükségességét ennek a törvénytervezetnek - miután azért a támogatásért, amit a szerkezetátalakítási programban részt vevők kapnak, azért bizonyos feladatokat el kell végezni, az elmaradás esetét nem is feltételezve, legalább egy olyan szankciórendszert kínáljunk, ami elrettenti az esetleges mulasztásoktól a gazdatársainkat.

Kérem a tisztelt Házat, hogy törvénymódosító javaslatunkat vitassa meg, és aztán fogadja el. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiból.)

(12.50)




Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai