Készült: 2020.09.29.22:52:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

246. ülésnap (2009.11.23.), 212. felszólalás
Felszólaló Herbály Imre (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 3:28


Felszólalások:  Előző  212  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HERBÁLY IMRE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm szépen ezt az általánosnak tűnő részletes vitát. Úgy érzékeltem, hogy nagy érdeklődés kísérte ezt a kezdeményezésünket, amivel szerettük volna megkönnyíteni az árapasztó tározók építésével kapcsolatos munkát, a minél gyorsabb lebonyolítását segítő gazdai hozzáállást. Jó bonyolult a mondat, de azt hiszem, világosan érthető, mit akartam mondani. Többen víztározásról szóltak. Szeretném hangsúlyozni, hogy itt árapasztó tározók építéséről van szó. Lehet ezen változtatni a későbbiek során, én is egyetértenék vele, ha itt tartanánk a vizet. Csak most nem erről van szó - ez az egyik.

A másik, ami a kompromisszumkészséget illeti: több bizottsági ülésen is elmondtam, képviselőtársaim is egyetértenek ezzel, hogy részben és elvileg igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy nem kellene kidobni azokat a korlátozásokat, amelyeket az eredeti Vásárhelyi-tervbe beépítettünk. Azonban jelen pillanatban nem arról van szó, hogy most milyen elven, milyen technológiával termelünk, mit telepíthetünk. Egyelőre arról van szó, hogy ezek a tározók megépülhessenek. Czomba képviselő úr pontosan tudja, hogy mi történt a Beregben, mi történt a Kraszna-Szamos-közben. Azt szeretnénk megelőzni, hogy ezek ne történjenek meg. És amikor majd odaérünk, addigra kellően felkészítik az ott élő gazdákat, akár meg is teremtik a földcsere lehetőségét. Akár még az is felmerülhet, hogy az állam megvásárolja az adott területeken a földeket, és akkor nem árapasztó tározókat, hanem víztározókat épít azon a területen. De most nem erről van szó.

Megköszönve a képviselő urak hozzászólását, módosító indítványaikat, ha megismerkedünk azzal a módosítóval, amit Orosz képviselő úr nyújtott be, mérlegelni fogjuk, hogy azt támogatjuk-e. Kérem a tisztelt képviselő urakat, hogy folytatva ezt a polémiát, amit most elkezdtünk, fogadjuk el az általunk tett javaslatot, és aztán egy későbbi időpontban konszenzusra jutva, amikor odaérünk a folyó partjához, majd keljünk át rajta, és akkor újra gondoljuk át azokat a korlátozásokat, amiket most kiemelni javasolunk a törvényből.

Még egyszer köszönöm a munkájukat, és kérem, hogy a törvényjavaslatot szavazzák meg. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  212  Következő    Ülésnap adatai