Készült: 2020.08.06.18:00:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

263. ülésnap (2013.03.19.), 6-10. felszólalás
Felszólaló Dr. Steiner Pál (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:18


Felszólalások:  Előző  6 - 10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. STEINER PÁL (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az elmúlt héten a foci szerelmesei nagy izgalommal figyelhették a Barcelona és a Milan gigászi csatáját. A több száz millió néző némi meglepetéssel tapasztalhatta, hogy a legdrágább reklámfelületen, a pálya szélén a szponzori hirdetések helyett angol nyelvű feliratok sokasága került kihelyezésre egyetlen fontos üzenettel: mondj nemet a rasszizmusra. A világ és Európa előttünk jár. A magyar válogatott antiszemita provokáció miatt zárt kapuk mellett játszik egy fontos tétmeccset, és a miniszterelnök annyira rosszallja a döntést, hogy magában tartja véleményét.

Joggal feltehető a kérdés: miért veti fel ezt az ügyet a mai plenáris ülésen a Magyar Szocialista Párt. Azért, mert az ENSZ Közgyűlése 1966. október 26-án a 2142. számú határozatával minden év március 21-ét jelölte ki a faji megkülönböztetés elleni küzdelem napjává. E napon emlékezik a humanista világ arra a 69 fekete nőre és férfire, akit a dél-afrikai apartheid rendőrség Sharpeville-ben, egy békés tüntetés során megölt. A közel fél évszázada elfogadott határozat egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy növelje erőfeszítéseit a faji megkülönböztetés minden formájának megszüntetése érdekében.

A Magyar Szocialista Párt teljes mértékben egyetért az ENSZ Közgyűlése határozatában foglalt célokkal, közös nemzeti ügynek tekinti a rasszizmus, az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a kirekesztés és az emberi méltóságot bármely módon sértő megnyilvánulások és magatartások elleni harcot. Van dolgunk bőven. Ma Magyarországon a kormány kettős beszéde és mércéje miatt szembesülnünk kell azzal, hogy kitüntetnek antiszemita és rasszista nézeteket valló bértollnokot, tehetségtelen, kirekesztő, szélsőséges szöveget ordító zenészt, Orbán Viktor és a Fidesz megvédi a skizoid, cigánygyűlölő Bayer Zsoltot akkor, amikor az elsőfokú ítéletet sem hozták meg a védtelen cigánygyerekeket és -embereket gyilkoló, elvetemült gyilkosokkal szemben.

A Nemzeti alaptantervbe bekerült a nyilas parlament képviselője, a Szálasi-kormány utolsó sajtótermékének, az Eleven Újságnak a főszerkesztője, Nyirő József. Kövér László mint az Országgyűlés elnöke cinkosan eltűri, hogy parlamenti delegáció tagjaként Magyarországot képviselhesse a zsidó származású képviselőket, kormánytagokat listázni akaró Gyöngyösi Márton. (Suhajda Krisztián: Ez hülyeség!) Miközben Fellegi Tamás, Orbán volt minisztere az USA-ban egy szenátusi albizottság előtt bizonygatja, hogy a kormány és a kormánypártok elutasítják az antiszemitizmust, addig itthon a Fidesz-KDNP a parlamentben és az önkormányzatokban látensen együttműködik a nyíltan antiszemita, cigánygyűlölő és rasszista nézeteket valló Jobbik képviselőivel. (Közbeszólás a kormánypártok soraiból. - Ivanics Ferenc: Ilyen rosszul áll az MSZP?!)

Az MSZP számára elfogadhatatlan minden olyan vélemény vagy magatartás, amely sérti az emberi méltóságot. Az Országgyűlés jogalkotói kötelezettsége a jogi védelem biztosítása. A jogi védelem azonban önmagában kevés, a rasszizmus, antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a kirekesztés minden formáját elutasító pártok képviselőinek erkölcsi és politikai kötelessége, hogy együtt fellépjenek a fajgyűlölő, náci alapvetéseket valló politikai erőkkel szemben, azok képviselőit pedig politikai karanténba kényszerítsék. Ez valódi nemzeti ügy. Erkölcstelen és politikailag bűnös az olyan magatartás, amely a gyűlölet és a kirekesztés árán igyekszik politikai bázist teremteni és szavazatokat szerezni. Akik pedig e retorikát képviselik, vagy a magatartást megvalósítják, politikai bűnözők, és méltatlanok a polgárok képviseletére.

Az MSZP az ENSZ antirasszista világnapja előtt kijelenti, hogy támogat minden olyan intézkedést, amely védi az emberi méltóságot, és fellép a rasszizmus és a gyűlölet bármely formája ellen.

Tisztelt Országgyűlés! Tegnap járta be Európát a hír, hogy egy fiatal görög focistát örökre eltiltottak a játéktól, mert fasiszta karlendítéssel üdvözölte a szurkolókat. (Az elnök csenget.) Sajnálom a fiatal sportolót, de megértem a döntéshozókat. (Az elnök csenget.) Nekünk együtt következetesen (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.), kérlelhetetlenül... (Az elnök csenget.)

ELNÖK: Képviselő úr...

DR. STEINER PÁL (MSZP): ...örökre ki kell tiltani a gyűlöletet...

ELNÖK: Képviselő úr...

DR. STEINER PÁL (MSZP): ...a demokratikus közéletből. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  6 - 10  Következő    Ülésnap adatai