Készült: 2021.05.06.02:25:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

50. ülésnap (2015.03.02.), 98. felszólalás
Felszólaló Dr. Staudt Gábor (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:02


Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Jobbik meggyőződése szerint az önálló bírósági végrehajtói rendszer nem megreformálható, teljes átalakításra van szükség.

A visszaélésszerű működés egyik oka, hogy a végrehajtók profitorientált vállal­kozóként működnek, ezért sok esetben a saját érdekeik megelőzik a végrehajtást kérők és az adósok igényeit. Ez a kapita­lizmus világa - mondhatnák önök, de ahogy az egyéb állami feladatok esetében sem profit­orientált vállalkozásokként működnek, úgy a végre­hajtások területén is tájidegen ez a hozzáállás. Képzeljük csak el, mi lenne, ha a rendőrök fizetése a kiszabott bírsá­gokhoz vagy a bírók illetménye a börtön­be zárt emberekhez igazodna? Számunkra az állami ítéletek végrehajtása ugyanolyan közfeladat, mint a rendőrség, a bíróság vagy az ügyészség munkája.

A közelmúltig bíztunk abban, hogy a kormány és a Fidesz-KDNP országgyűlési többsége belátja, hogy a jelenlegi rendszer egy gazdasági vágóhídként működik, és száműzni kell a profitorientált szemléletet. A Fidesz-KDNP frakcióülését követően hideg­zuhany­ként ért minden jó érzésű embert, hogy szőnyeg alá söpörték a problémát, és valódi megoldások helyett tulajdonképpen csak lózungokkal álltak elő, erősebb állami kontrollt ígértek, de a rendszer teljes átalakítása mint megoldás elmarad. Vagyis gazda­godjanak tovább a végrehajtók, a rendszer tulaj­donképpen jól van így. Fellélegezhetnek a végre­hajtók, és csalódottan könyvelhetik el az adósok és a végre­hajtást kérők, hogy járandóságaik jó része továbbra is magán­vállalkozóknál landol.

(15.50)

A kormány a végrehajtók elszámoltatását ígérte. Jelenleg is miniszteri biztos vizsgálja a kamara és remélhetően a végrehajtók tevékenységét. A sajtóból tudhatjuk, hogy fegyelmi eljárások várhatóak, de büntetőfeljelentésekről még nem hallhattunk híreket. Mi minden segítséget megadunk a végrehajtók elszámoltatásához, de nem szeretnénk, ha a vizsgálatot nem követnék tettek, adott esetben büntetőeljárások. Azt sem értjük, hogy a miniszteri biztos vizsgálatának befejezése előtt hogyan állíthatja az igazságügyi miniszter és a Fidesz-frakció, hogy a jelenlegi rendszer megtartása az egyedüli üdvös megoldás.

Tisztelt Államtitkár Úr! Úgy érzem, hogy a nagy szavak ellenére a kormány nem kellőképpen elkötelezett a végrehajtók elszámoltatása terén. Továbbra is állítjuk, hogy az önálló bírósági végrehajtás rendszere megbukott, visszaélésszerűen működik és nem megreformálható. Új, nonprofit állami rendszerre van szükség.

Kérdezem ezért: hol tartanak az elszámoltatással? Hány büntetőfeljelentés született a végrehajtók ellen? Hogyan jelenthetik ki a vizsgálatok teljes lezárása előtt, hogy továbbra is profitorientált bírósági végrehajtásban hisznek? Államtitkár úr, erre kérem érdemi válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai