Készült: 2021.05.11.05:49:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

295. ülésnap (2013.07.04.), 93. felszólalás
Felszólaló Kontrát Károly (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  93  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! 2010-ben az új kormány megalakulásakor azt ígértük, hogy a közrendet, közbiztonságot helyreállítjuk Magyarországon. (Dr. Józsa István: Két hét alatt!) Ennek nagyon fontos része a közlekedésbiztonság, a közúton közlekedők biztonsága. Engedje meg, hogy egy adatot mondjak: 2007-ben 1232 fő vesztette életét, 1232 fő vesztette életét Magyarország útjain. Ez a szám 2011-ben 638 fő volt, 2012-ben pedig 605 fő volt. Jelentős erőfeszítéseket tettünk a közúton közlekedők biztonsága, életük védelme érdekében. Az Európai Unió közlekedésbiztonsági tanácsa ezeket az erőfeszítéseket és a korábbi erőfeszítéseket is figyelembe véve az elmúlt évben Magyarországnak ítélte az európai közlekedésbiztonsági díjat.

Tisztelt Képviselő Úr! Ez ennek a munkának egy jelentős, európai uniós szintű elismerése volt. De egy feladatunk is van, hiszen az Európai Unió tagjaként vállaltuk, hogy 2020-ig 50 százalékkal csökkentjük a közúti közlekedésben életüket vesztettek számát. Ez a nagy feladat a jelenlegi eszközrendszerrel nem megvalósítható. De hogy továbbmenjek: nemcsak az uniós 50 százalékos csökkentést kell kitűzni, azt gondolom, és még ha lehetetlennek is tűnik, azt hiszem, egyedüli reális cél az, ha azt tűzzük ki, hogy folyamatosan megteremtjük a technikai, személyi, tárgyi feltételeit annak, hogy Magyarország útjain lehetőleg senki ne haljon meg. Ez egy nagyon nagy feladat, ez egy össznemzeti feladat, amelynek végrehajtása érdekében korábban nem igénybe vett eszközöket, illetve a korábban igénybe vett eszközök gyarapítását, bővítését is figyelembe kell venni.

Tehát még egyszer mondom: nagy célt vállaltunk, ennek a megvalósítása egy olyan feladat, amely valamennyiünk érdekeit szolgálja. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  93  Következő    Ülésnap adatai