Készült: 2021.05.09.03:14:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

295. ülésnap (2013.07.04.), 75. felszólalás
Felszólaló Jávor Benedek (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:43


Felszólalások:  Előző  75  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JÁVOR BENEDEK (független): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Súlyos leépítésekre kényszerült az orosz-ukrán tulajdonú Dunaferr. Több ezer dolgozójától kénytelen megválni, ami Dunaújvárosban és térségében a munkanélküliség jelentős emelkedését vonhatja maga után, hiszen nincs annyi munkahely, amennyi ennyi dolgozó elhelyezkedését meg tudná oldani.

A Párbeszéd Magyarországért dunaújvárosi önkormányzati képviselője, Szabó Zsolt több más szervezettel közösen felhívta a figyelmet ezekre a veszélyekre, és jelezte előre a várható foglalkoztatási problémákat. Felhívta a kormányzat figyelmét arra is, hogy komoly elbocsátásokra kerül sor, így a kormányzat végre vegye igénybe az erre a célra szolgáló európai globalizációs alap gyors és hathatós segítségét, amivel szinte azonnal komoly segítséget lehet nyújtani az elbocsátott dolgozóknak jövőbeni elhelyezkedésükhöz, lassú és meglehetősen körülményes ESZA-támogatások helyett, ahogy egyébként arra Andor László EU-biztos is felhívta már a kormányzat figyelmét.

Szabó Zsolt képviselő úr jelezte azt is, hogy Dunaújvárosban gazdasági szerkezetváltásra is szükség lenne. Nem lehet a város és környékének munkahelyeit pusztán a vasműtől függővé tenni. A nyilvánosságra került információk szerint a kormányzat eddig Dunaújvárossal csupán annak kapcsán foglalkozott, hogy a város polgármesterét bebetonozta az új energiahivatal élére, és legalább az ő munkahelyét hosszú távra és bőkezűen biztosította.

Sajnos, ez nem mondható el a városban élő munkanélküliekről, a most elbocsátottakról. Éppen a KSH-nak a héten megjelent munkanélküli-statisztikáiból derült ki, hogy átlagosan 18 hónapig tart a munkahelykeresés egy álláskeresőnek, miközben az Orbán-kormány a gazdasági válság közepén ahelyett, hogy segítette volna őket, harmadolta és lecsökkentette 3 hónapra az álláskeresési járadék időtartamát.

A munkanélküliség még mindig eléri a 2010-es kormányváltáskori mértéket, és 170 ezer valódi munkahely hiányzik még a 2008-as válság kitörése előtti időszakhoz képest. A kormány a munkanélküliség elleni küzdelmet sajnos először a foglalkoztatási statisztikákkal kezdte, hiszen összemossa a közmunkások számát a valódi piaci munkahelyek számával.

Tisztelt Államtitkár Úr! Az ön új minisztere, Varga Mihály kapcsán eddig csomagokról, sarcokról lehetett csupán hallani. Kérdezem öntől tisztelettel: mikor fognak nekilátni érdemben csökkenteni a munkanélküliséget is?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a függetlenek padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  75  Következő    Ülésnap adatai